Digitalni tokeni preplavili svet, razlog nije samo puko trgovanje

Na tržištu ima između 8.000 i 10.000 različitih kriptovaluta

AnalizaBerzaHi-techNovacSvetU fokusuVesti

21.9.2021 08:01 Autor: Marko Miladinović 1

Na tržištu ima između 8.000 i 10.000 različitih kriptovaluta Na tržištu ima između 8.000 i 10.000 različitih kriptovaluta
Prema agregiranim podacima iz čitavog sveta portal Statista tvrdi da je, zaključno sa avgustom, u opticaju bilo nešto više od 6.000 različitih kriptovaluta. Pojedini... Na tržištu ima između 8.000 i 10.000 različitih kriptovaluta

Prema agregiranim podacima iz čitavog sveta portal Statista tvrdi da je, zaključno sa avgustom, u opticaju bilo nešto više od 6.000 različitih kriptovaluta. Pojedini američki tehnološki portali u taj zbir dodaju i one valute kojima se ne trguje direktno, kao i one koje su već završile svoj kratkotrajni „životni put“, pa se njihova procena kreće između 8.000 i 10.000 različitih digitalnih tokena.

Velika fluktuacija digitalne imovine ne odnosi se, stoga, samo na ogromne obime trgovanja na dnevnom nivou, već i na lansiranje novih valuta. U suštini, u pomenuto trgovanje se ubraja tek mali udeo ukupnog broja valuta u opticaju. Prednjače, naravno, ultrapopularni bitcoin i ethereum, te još nekoliko desetina drugih.

„Ako numerišemo kriptovalute dostupne na većim berzama, ne prođe dan, a da se ne pojavi neka nova. Interesantno je da je i ‘mortalitet’ kriptovaluta kritično visok“, kaže u razgovoru za naš portal menadžer masmedija u najvećoj domaćoj menjačnici digitalne imovine ECD, Igor Mirković, i dodaje da su, prema podacima sa portala Coinmarketcap, od sedam kriptovaluta iz aprila 2013. godine do danas „preživele“ samo dve, dok je u međuvremenu stvoreno 9.000 novih.

Šta je razlog ovako velikom broju promocija novih valuta? 

Trendovi pokreću tržište, i obrnuto

„Namene i ideje koje se nalaze u pozadini kriptovaluta variraju. Neke su unikatne, sa nezamenjivom ulogom u kripto svetu, a neke su (loše) kopije drugih uspešnih projekata. Najmasovnija produkcija novih kriptovaluta definitivno se dešava tokom trendova. Veliki uspeh bitcoina izrodio je na desetine njegovih kopija, a skok cene dogecoina bio je inicijalna kapisla za nastanak stotine sličnih koina u nadi da će ih trend rasta povući… Koncept ethereuma takođe je iskopiran i pozajmljen na razne načine. Novi projekti imaju veliku prednost u vidu iskustva trenutnog tržišta“, objašnjava Mirković.

Na pitanje ko sve lansira nove kriptovalute, naš sagovornik kaže da je kripto industrija na meti mnogih kao vrlo perspektivna za rad. Ljudi koji kreiraju kriptovalute su sve ređe poput misterioznog Satošija Nakamota, koji navodno stoji iza bitcoina. Sada je pre reč o timovima stručnjaka iz oblasti ekonomije, marketinga, programiranja, koji su pomognuti velikim investicionim fondovima i organizacijama. 

S druge strane, formiranje cene jednog digitalnog tokena pri njegovom izbacivanju na tržište može da zavisi od nekoliko faktora. Zakoni ponude i tražnje odnose se i na trgovanje digitalnom imovinom, ali kako uopšte odrediti početnu vrednost nečemu što nema početno uporište u „vidljivom svetu“?

„To je vrlo specifična, složena, ali i proizvoljna stvar. Verujem da je pokrivanje troškova i obezbeđivanje sredstava za dalji razvoj ključni faktor. Pojam tržišne kapitalizacije može biti dobar normativ za razumno određivanje cene. Tržišna kapitalizacija kriptovalute predstavlja ukupan broj zaliha valute pomnožen sa trenutnom cenom. Svakako, početna cena pada u drugi plan kada valuta izađe iz vakuuma i susretne se sa berzanskim zakonima“, napominje Mirković.

Svedoci smo da su, posebno od početka pandemije naovamo, veliki investicioni fondovi i drugi tradicionalni berzanski igrači otkrili tržište kriptovaluta kao plodno tlo gde mogu za kratko vreme da ostvare velike razlike, odnosno profite. Investitori su uočili priliku da na osnovu velike volatilnosti čitavog tržišta preusmere deo svog ulaganja u rizičnu imovinu. Međutim, čak i oni za sada svoja sredstva ulažu u tek nekoliko najpopularnijih kriptovaluta u ponudi, pre svega u bitcoin i ethereum, koji i beleže najveću tržišnu kapitalizaciju.

„Mnogo faktora utiče na finalnu odluku investitora, a pravovremeno, profitabilno ulaganje smatra se umetnošću. Kako nijedan velemajstor ne želi da oda svoj tajni začin, držaćemo se osnovnog sastojka, sigurnosti – sigurnosti i poverenja da projekat može napredovati i da ga vredi kupiti po trenutnoj ceni, jer će u budućnosti biti vrednovan više. Kod novih kriptovaluta to je mač sa dve oštrice. One imaju izuzetnu perspektivu, ali je ostvarenje pod znakom pitanja. Zato se investitori drže proverenih, najvećih kriptovaluta“, kaže Igor Mirković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...