Očekuje se pad stope nezaposlenosti

Na tržištu rada u SAD raste broj novih radnih mesta

SvetVesti

8.10.2021 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na tržištu rada u SAD raste broj novih radnih mesta Na tržištu rada u SAD raste broj novih radnih mesta
Porast broja dostupnih poslova u Sjedinjenim Američkim Državama naglo se ubrzao u septembru, kada se konačno osetilo olakšanje nakon najnovijeg talasa pandemije korona virusa.... Na tržištu rada u SAD raste broj novih radnih mesta

Porast broja dostupnih poslova u Sjedinjenim Američkim Državama naglo se ubrzao u septembru, kada se konačno osetilo olakšanje nakon najnovijeg talasa pandemije korona virusa.

U Ministarstvu rada su pažljivo pratili izveštaje o broju zaposlenih, koji su u petak pokazali da je naglo usporavanje ekonomskih aktivnosti u trećem kvartalu najverovatnije bilo privremeno. Ipak, tržište rada i ekonomija u širem smislu suočavaju se sa nedostatkom radnika i sirovih materijala do kojih je dovela pandemija, prenosi Reuters.

Sada, kada novi talas virusa Covid-19 jenjava, izveštaji u vezi sa radnim mestima bi trebalo da budu prilično dobri, smatra vodeći internacionalni ekonomista kompanije ING iz Njujorka Džejms Najtli (James Knightley). Ipak, on dodaje da su tenzije na tržištu rada još uvek očigledne, te da je ponuda poslova još uvek prilično ograničena.

Prema nekim procenama, broj dostupnih poslova varira između 700.000 i 250.000. Na tržištu se u avgustu našlo još 235.000 poslova, što je najniži nivo u poslednjih sedam meseci. Pri tom, došlo je do prekida zapošljavanja u oblastima ugostiteljstva i rekreacije.

Kada se uzme u obzir i delta soj korona virusa, sezonskih poslova je takođe bilo znatno manje. Ekonomisti očekuju da će visina isplate nakon revizije u avgustu biti veća, te da će održati trend iz prethodnih godina.

Broj zaraženih virusom Covid-19 u SAD opada, sa zabeleženim dnevnim presekom od 100.815 obolelih, pokazuju podaci države, lokalnih vlada i predstavnika zdravstva.

Septembarski izveštaj o zapošljavanju biće dostupan tek uoči sastanka Centralne banke SAD (FED) 2. i 3. novembra. FED je prošlog meseca ukazao na mogućnost smanjivanja mesečne kupovine obveznica u novembru.

Ekonomisti očekuju da će septembarski izveštaj pokazati da je država dostigla zadate kriterijume, ali i da će stopa nezaposlenosti spasti na 5,1 odsto sa 5,2 procenta u avgustu.

Izgledi za smanjenje stope nezaposlenosti veći su i zahvaljujući odluci američkog Senata da se pozajmica Uprave za trezor produži do decembra.

Pokazatelji na tržištu rada ostaju konfuzni i u septembru. Nacionalni izveštaj o zaposlenju ADP-a u sredu je pokazao neočekivano visok rast u privatnom sektoru prošlog meseca. Od sredine avgusta do sredine septembra broj ljudi na državnoj listi nezaposlenih značajno je opao.

Do kraja jula u SAD je zabeleženo 10,9 miliona radnih mesta, ali čini se da su mnogi nezaposleni uspeli da prikupe nešto novca koji su dobijali od države, te da im se ne žuri da ponovo počnu da traže posao.

Stopa učešća radne snage i odnos zaposlenih Amerikanaca i onih koji traže posao jedva da su se promenile. Neki ekonomisti smatraju da veliki deo onih koji nisu u radnom odnosu čine penzioneri, koji preko berze i rekordno visokih cena dobiti na imovinu uspevaju da povećaju lično bogatstvo. Broj samozaposlenih je takođe porastao.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...