nije svim farmaceutskim kompanijama po volji ova odluka

Moderna planira izgradnju fabrike za proizvodnju mRNA vakcina u Africi

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaLifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

7.10.2021 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Moderna planira izgradnju fabrike za proizvodnju mRNA vakcina u Africi Moderna planira izgradnju fabrike za proizvodnju mRNA vakcina u Africi
Američka farmaceutska kompanija Moderna planira da uloži oko 500 miliona dolara u izgradnju fabrike u Africi za proizvodnju do 500 miliona doza mRNA vakcina... Moderna planira izgradnju fabrike za proizvodnju mRNA vakcina u Africi

Američka farmaceutska kompanija Moderna planira da uloži oko 500 miliona dolara u izgradnju fabrike u Africi za proizvodnju do 500 miliona doza mRNA vakcina godišnje, uključujući i vakcinu protiv Covida-19.

Predviđeni pogon Moderne će uključiti i liniju za punjenje bočica i pakovanje, a iz kompanije kažu da će uskoro odlučiti u kojoj zemlji i na kojoj lokaciji će graditi fabriku, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Nameravamo da u tom pogonu proizvodimo našu vakcinu protiv Covida-19, kao i druge proizvode iz našeg mRNA portfolija vakcina“, naveo je izvršni direktor Moderne Stefan Bancel (Stephane Bancel) u današnjem saopštenju.

Ovaj potez dolazi usled sve žučnije rasprave između proizvođača lekova i vlada da se kompanije odreknu prava intelektualne svojine za vakcine protiv korone, kako bi se pomoglo okončanje pandemije i zemljama u razvoju omogućio pristup vakcinama nakon što su bogate zemlje otkupile većinu ovogodišnje ponude.

Sjedinjene Američke Države su rekle da će podržati ovu inicijativu, koja je međutim naišla na otpor farmaceutskih kompanija, koje tvrde da moraju da nadgledaju svaki transfer tehnologije zbog kompleksnosti proizvodnog procesa.

Pfizer i njegov partner BioNTek postigli su u julu dogovor o pružanju pomoći južnoafričkom Biovacu u proizvodnji oko 100 miliona doza njihove vakcine protiv covida godišnje za Afriku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokušava da ubedi Modernu i Pfizer-BioNTek da udruže snage u pogledu njihovih planova o afričkom centru za transfer tehnologije. Jedan visoki zvaničnik SZO rekao je prošlog meseca Reutersu da nema velikog napretka u razgovorima sa Modernom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...