Cena "crnog zlata" raste već peti dan zaredom

Nafta skoro 80 dolara po barelu

SvetVesti

27.9.2021 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nafta skoro 80 dolara po barelu Nafta skoro 80 dolara po barelu
Cene nafte nastavile su da rastu i danas, peti dan zaredom. Pri tome, severnomorska nafta Brent približava se ceni od 80 dolara po barelu... Nafta skoro 80 dolara po barelu

Cene nafte nastavile su da rastu i danas, peti dan zaredom. Pri tome, severnomorska nafta Brent približava se ceni od 80 dolara po barelu zbog zabrinutosti u pogledu snabdevanja, s obzirom na povećanje globalne potražnje kako pandemija jenjava.

Na noćašnjem azijskom trgovanju, cena Brenta je ojačala za 1,14 dolara ili 1,5 odsto, dostigavši tako cenu od 79,23 dolara za barel, kako izveštava Reuters, a prenosi Tanjug.

Američka WTI nafta je poskupela za 1,11 dolara ili 1,5 odsto, pa je sada na 75,09 dolara po barelu, što je njena najviša cena od jula. Prošle sedmice WTI nafta zabeležila je petu uzastopnu nedelju rasta.

Na londonskom tržištu cena je porasla prošle nedelje 3,6 odsto, na 78,09 dolara, što je najviši nivo od novembra 2018. godine.

Kako javljaju iz kompanije ANZ Research, u svim regionima se nastavlja oslanjanje na zalihe usled ograničenosti isporuka.

Rastuće cene gasa takođe utiču na povećanje potražnje i uspon cena „crnog zlata“, koje je sada relativno jeftinije za proizvodnju električne energije, dodaju analitičari kompanije ANZ.

Prva javna prodaja državnih rezervi nafte u Kini jedva da je doprinela zauzdavanju rasta cene, pri čemu su PetroChina i Hengli Petrochemical kupili četiri kontigenta u količini od oko 4,43 miliona barela.

Uvoz nafte u Indiji dostigao je u avgustu najviši nivo u poslednja tri meseca, oporavljajući se od gotovo jednogodišnjeg minimuma zabeleženog u julu, jer su rafinerije ubrzano dopunjavale zalihe, očekujući povećanje potražnje.

Tagovi
CENE NAFTA RAST

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...