Odluka OPEC+ da se proizvodnja uvećava po ranijem planu

Nagli porast cena nafte

SvetVesti

5.10.2021 08:24 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nagli porast cena nafte Nagli porast cena nafte
Cene nafte naglo su porasle u ponedeljak nakon prvih izveštaja o preporukama Zajedničkog ministarskog odbora saveza OPEC+ (JMMC) zemljama proizvođačima nafte da se pridržavaju... Nagli porast cena nafte

Cene nafte naglo su porasle u ponedeljak nakon prvih izveštaja o preporukama Zajedničkog ministarskog odbora saveza OPEC+ (JMMC) zemljama proizvođačima nafte da se pridržavaju originalnog plana o blagom povećanju produkcije „crnog zlata“ u novembru, za 400.000 barela dnevno.

Sastanak ministara trajao je nepunih pola sata i na njemu je odlučeno da se poštuje plan iz jula meseca o ublažavanju redukcije proizvodnje nafte za pomenutih 400.000 barela dnevno, prenosi OilPrice. Ova odluka razočarala je Vašington, koji je zatražio od OPEC da se proizvodnja značajnije uveća, kako bi se smanjio pritisak na rast cena nafte i njenih derivata.

Severnomorska nafta Brent poskupela je za više od 2,5 odsto, dostigaviši najvišu cenu u poslednje tri godine, 81,27 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) poskupela za oko 2,3 procenta i postigla cenu od 77,62 dolara za barel, što je sedmogodišnji maksimum.

Od nedavno visoka cena nafte i očekivana veća potražnja tokom zimske sezone i rekordno visokih cena prirodnog gasa u Aziji i Evropi, naveli su neke zemlje, uključujući SAD, da pozovu ministre OPEC+ na povećanje proizvodnje, ali su oni ipak uvažili poziv JMMC. Bilo je nagoveštaja da bi povećanje proizvodnje u novembru moglo da bude 800.000 barela dnevno.

JMMC je ipak procenio da je povećanje od 400.000 najbolja opcija, jer bi 2022. godine tržište moglo da bude suočeno sa prevelikom ponudom i padom cena. OPEC+ je odlučio sredinom jula da će svakog meseca povećavati proizvodnju za 400.000 barela dnevno, počev od avgusta do aprila 2022. godine, odnosno sve dok ne poništi redukciju proizvodnje od 5,8 miliona barela dnevno koja je izvršena prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...