Počinje 14. Beldocs festival, uživo i online

Najaktuelniji domaći i svetski dokumetarni filmovi na jednom mestu

KulturaLifestyleSrbijaVesti

8.9.2021 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najaktuelniji domaći i svetski dokumetarni filmovi na jednom mestu Najaktuelniji domaći i svetski dokumetarni filmovi na jednom mestu
U bogatom programu četrnaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 9. do 16. septembra u Beogradu biće prikazano više od 100 dokumentarnih filmova... Najaktuelniji domaći i svetski dokumetarni filmovi na jednom mestu

U bogatom programu četrnaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 9. do 16. septembra u Beogradu biće prikazano više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Nakon prošlogodišnjeg iskustva, Beldocs će ponovo biti održan na otvorenom, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, ali i na terasi Art bioskopa Kolarac. Posetiocima Beldocsa na raspolaganju će biti i sale partnera Festivala – Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda i Centra za kulturu Vlada Divljan, u kojima će moći da uživaju u najboljim svetskim dokumentarcima novije produkcije. Sva festivalska događanja biće u potpunosti organizovana u skladu sa merama suzbijanja virusa Covid-19, a postojaće i mogućnost gledanja filmova online, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Na otvaranju festivala 9. septembra, pod otvorenim nebom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće prikazan film “Fejt i Branko” (Faith and Branko) u režiji Ketrin Hart (Catherine Harte), intimni dokumentarac koji prati ljubav i odnos dvoje muzičara, britanske harmonikašice Fejt Eliot (Faith Elliott) i romskog violiniste Branka Rosića.

Domaći takmičarski program okuplja sedam najnovijih dokumentarnih ostvarenja nastalih u srpskoj kinematografiji ili u koprodukciji sa zemljama iz regiona ili Evrope i sveta, među kojima i dva koja su svetske premijere imali na prestižnim stranim filmskim smotrama.

Iz takmičarskog programa festivala u Roterdamu stiže film “Pejzaži otpora” (Landscapes of Resistance) Marte Popivode, koji beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu, dok iz takmičarske selekcije “East of the West” festivala u Karlovim Varima u Beograd dolaze “Koreni”, konceptualni dokumentarac Tee Lukač. Srpski film će posebno mesto imati i u Beldocs Industry programu, gde će biti predstavljeno pet dokumentarnih projekata u okviru Serbian Docs in Progress. Oni će biti predstavljeni međunarodnim filmskim profesionalcima, agentima prodaje, distributerima, producentima, predstavnicima televizija i drugih evropskih festivala.

Scena iz filma David Byrne’s American Utopia/Izvor: Beldocs

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 11 filmova, koji dolaze iz svih krajeva sveta, od dalekog severa Rusije i tamošnjeg “Belosvetskog otpada” (Beaumonde Scrapping/Чермет) Nikolaja N. Viktorova, o uzavrelom miljeu borbe za sekundarne sirovine, preko slike propadanja jedne zajednice u portugalskom filmu “Naša zemlja, naš oltar” (Our Land, Our Altar) do vizualno impresivnog argentinskog filma “Ski”, koji slika svu kompleksnost kolonijalizma i pomodarstva u Južnoj Americi.

Pored toga, festival priređuje i dodatne programe, kao što je fokus na ukrajinsku dokumentaristiku ili izbor grčkih dokumentaraca u programu Solun u Beogradu, kao i prikazivanje dokumentaraca za kojima je širom sveta proteklih meseci vladalo najveće interesovanje. Među njima su i filmovi “Gorbačov. Raj” (Gorbatchev. Heaven), „Dejvid Birn: Američka utopija” (David Byrne’s American Utopia), “Gradska skupština” (City Hall), “Rodžer Voters: Mi + Oni” (Roger Waters: Us + Them)…

Kao integralni deo festivala biće održan Beldocs Industry: Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids & Youth i Beldocs Market.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...