koncesijsko odobrenje za unosan biznis

Najam ležaljki u vlasništvu 98 kompanija, zarađuju milione kuna

BiznisRegionTurizamVesti

10.8.2021 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najam ležaljki u vlasništvu 98 kompanija, zarađuju milione kuna Najam ležaljki u vlasništvu 98 kompanija, zarađuju milione kuna
Opština Baška Voda na hrvatskom primorju važi za mesto u kome ima najviše ležaljki. Bizarnost je da je svaki peti građanin koji je izašao... Najam ležaljki u vlasništvu 98 kompanija, zarađuju milione kuna

Opština Baška Voda na hrvatskom primorju važi za mesto u kome ima najviše ležaljki. Bizarnost je da je svaki peti građanin koji je izašao na poslednje lokalne izbore ujedno i vlasnik koncesijskog odobrenja za najam ležaljki na plažama.

U brojkama to izgleda ovako: koncesijsko odobrenje za najam ležaljki ima 98 kompanija, svaka od njih ima dozvolu da postavi najviše 20 ležaljki na plaži. Zanimljivo je da godišnja naknada koju plaćaju opštini iznosi tek 1.600 kuna (214 evra), ili 80 kuna (11 evra) po ležaljci, što otplate u manje od dva dana sezone jer se komad u srcu sezone iznajmljuje za 50 kuna (sedam evra), piše Poslovni.hr.

Dolazimo tako do podatka da opština Baška Voda od gotovo 2.000 ležaljki na svojim plažama ima prihode tek nešto iznad 156.000 kuna (20.820 evra), a zarada koncesionara se meri u milionima kuna.

Načelnik Baške Vode kazao je da oni taj iznos ne mogu povećati zbog odluke vlade iz 2004. godine, ali da su svakom od koncesionara nametnuli i godišnju naknadu od 2.500 kuna (334 evra) za čišćenje plaža.

Opštinski odbornik u Baškoj Vodi Matejas Jozipović kaže kako je najam ležaljki najrazrađeniji i najunosniji biznis.

“Nije bitno koliko se zarađuje, koliko se plaća. To je najrazrađeniji i najunosniji biznis u Republici Hrvatskoj. Za 1.600 uloženih kuna zaradite 400.000 kuna na nivou četiri izborne godine. Jer to je jedan izborni projekat”, rekao je.

Jozipović kaže kako se u prvom redu na plaži ne može naći mesto jer je sve postavljeno i bukirano.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...