do kraja ove godine

Najavljeno osnivanje preduzeća za naplatu putarine na brzim saobraćajnicama

Vesti

9.7.2024 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najavljeno osnivanje preduzeća za naplatu putarine na brzim saobraćajnicama Najavljeno osnivanje preduzeća za naplatu putarine na brzim saobraćajnicama
Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić potvrdio je danas da će Vlada Srbije do kraja godine osnovati preduzeće za naplatu putarine, jer će... Najavljeno osnivanje preduzeća za naplatu putarine na brzim saobraćajnicama

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić potvrdio je danas da će Vlada Srbije do kraja godine osnovati preduzeće za naplatu putarine, jer će se od 2025. putarina naplaćivati i na brzim saobraćajnicama.

„Mi trenutno nemamo dovoljan broj kilometara brzih saobraćajnica, ali do kraja godine će biti završen put Šabac-Loznica, to je 54 kilometara, pa 2026. će biti završeno 47 kilometara Fruškogorskog koridora, do sredine sledećeg godine Dunavski koridor, to je skoro 69 kilometara, to su sve brze saobraćajnice na kojima će se vršiti naplata“, kazao je Vesić za RTS, ali je dodao da cena putarine na tim saobraćajnicama neće biti kao na auto-putevima, prenosi Beta.

Istakao je da se uvodi i naplata za kamione nosivosti veće od 7,5 tona na pojedinim magistralnim putevima, kako bi ih zaštili od prekomernog opterećenja.

Vesić je kazao i da bi novo preduzeće trebalo da se pozabavi i time da oni koji kupuju tagove, dobiju u vrednosti taga besplatnu putarinu.

Najavio je i da će biti uvedeni određeni popusti za električne automobile kad je u pitanju naplata putarine.

„Do maja sledeće godine postavljamo 80 novih elektropunjača, 16 novih zelenih oaza na auto-putevima. Mi ćemo imati 320 novih punjača u naredne četiri godine. Već u novembru će biti prvih šest oaza, znači prvih 30 punjača će biti postavljeno. Radimo da na ulazima u Srbiju napravimo mogućnost da se kamioni pune vodonikom“, naveo je Vesić.

Istakao je veoma važno da se putevi u Srbiji prilagode novim potrebama kako bi ostali konkurentni za strance.

Moravski koridor/Foto: Beta

„Mi smo tranzitna zemlja i veliki broj stranaca prolazi kroz Srbiju, za nas je veoma važno da naši putevi budu atraktivni, da zadovoljavaju sve potrebe koje novi automobili imaju i u tom smislu radimo na tome da pretvorimo postojeće auto-puteve u pametne auto-puteve“, rekao je Vesić.

Govoreći o mogućnosti korišćenja taga u susednim zemljama, naveo je da srpski tag može da se koristi i dalje samo u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori, a da očekuje i skoru integraciju sa Grčkom.

„Mi u ovom trenutku imamo 66.000 korisnika koji imaju taj Open Balkan tag i siguran sam da će biti mnogo više tih tagova kada budu završili integraciju sa Grčkom, zato što veliki broj naših automobila poslednjih leti ulazi u Grčku, nekada kažu oko 10.000 dnevno. To je veoma važno da se uradi i ja sam siguran da će kada budemo napravili novo preduzeće da će imati pomak i u tome“, rekao je Vesić.

Ministar očekuje da prihod od naplate putarine u ovoj godini bude između 48 i 50 milijardi dinara, a u naredne dve godine i do 75 do 80 milijardi dinara.

Vesić je potvrdio i da će poskupeti i vozne karte.

„Da, poskupiće, zato što su one niže u nekim mestima i duplo nego karta autobusu“, rekao je on podsećajući da njihova cena nije menjana nekoliko godine.

„Autobuska karta između Beograda i Subotice je 1.650 dinara, a recimo vožnja vozom će biti, kada bude pušteno brza pruga, malo više od 1.100 dinara. A mnogo je konfornije i bolje da se vozite vozom“, rekao je Vesić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.