U Kini se tokom 2020. pojavilo 259 novih milijardera

Najbogatiji Kinez na svetu je Žong Šanšan, Džek Ma skliznuo na četvrto mesto

SvetVesti

3.3.2021 14:49 Autor: Marko Miladinović 0

Najbogatiji Kinez na svetu je Žong Šanšan, Džek Ma skliznuo na četvrto mesto Najbogatiji Kinez na svetu je Žong Šanšan, Džek Ma skliznuo na četvrto mesto
Kineski tajkun Žong Šanšan, poznat po proizvodnji flaširane vode za piće, ima ličnu imovinu procenjenu na oko 85 milijardi američkih dolara, i sada zauzima... Najbogatiji Kinez na svetu je Žong Šanšan, Džek Ma skliznuo na četvrto mesto

Kineski tajkun Žong Šanšan, poznat po proizvodnji flaširane vode za piće, ima ličnu imovinu procenjenu na oko 85 milijardi američkih dolara, i sada zauzima prvo mesto na listi najbogatijih Kineza prema godišnjem izveštaju šangajske analitičke kuće Hurun. Ovaj milijarder takođe kontroliše veliki udeo akcija u proizvođaču vakcina Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.

Šanšan je sa prvog mesta zamenio Džeka Maa, osnivača online servisa Alibaba i njegove finansijske ruke Ant Group. Međutim, Ma je skliznuo “čak” na četvrto mesto, zahvaljujući nemilosti pod kojom se našao kod državnih vlasti još od najavljenog, a za sada propalog, listiranja Ant Group istovremeno na berze u Šangaju i Hongkongu krajem prošle godine.

Podsetimo, kineska regulatorna tela za borbu protiv korupcije stavila su pod istragu poslovanje kompanija koje je osnovao Ma. U zapadnim medijima su se tada mogli čuti preovlađujući komentari da Kina želi da ima veću kontrolu nad finansijsko-tehnološkim kompanijama koje su osnovali njeni građani, a bogataš, poznat po svojim nastupima u kojima je često kritikovao rukovodstvo u svojoj domovini, se posle nesupešnog prvog pokušaja inicijalne ponude akcija, povukao na dva meseca iz javnosti, i tek nedavno se oglasio ponovo, i u svom jednominutnom video obraćanju imao pomirljiv ton prema čitavom događaju.

Bogatstvo Džeka Maa procenjuje se na oko 55,7 milijardi dolara, i uprkos navedenim problemima, tokom 2020. godine poraslo je za dodatna 22 procenta.

Na drugom mestu najbogatijih ljudi u najmnogoljudnoj zemlji na svetu i drugoj globalnoj ekonomiji, našao se Ma Huateng (poznatiji pod imenom Poni Ma) osnivač Tencent holdinga. Huatengovo bogatstvo prema Hurun Reportu iznosi 74,18 milijardi dolara, ali je naraslo za novih 70 odsto u poslednjih 12 meseci.

Kolin Huang, kreator online platforme Pinduoduo, koja direktno povezuje poljoprivredne proizvođače, trgovce i kupce na jednom mestu, i u 2020. je imala više od 730 miliona korisnika, nalazi se na trećem mestu sa 69,54 milijarde dolara. U prvih pet probio se i osnivač Žang Jiming, čija kompanija ByteDance je pokrenula društvenu mrežu TikTok. Jiming poseduje 54 milijarde dolara.

Dakle, može se reći da su u prvih pet čak četiri tehnološka milijardera.

No, Kina je tokom 2020. godine dobila čak 259 milijardera, što je više od svih drugih zemalja na svetu zajedno. Zahvaljujući tome, prva je država u istoriji sa više od hiljadu milijardera, odnosno njih tačno 1.069. Poređenja radi, u SAD ih trenutno ima 696.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...