KLIMA SE CARSTVO NAJBOGATIJEG KINEZA Alibaba pod istragom vlasti, Džek Ma nudio udeo u kompaniji regulatornoj komisiji

BerzaNovacSvetVesti

24.12.2020 10:36 Autor: Marko Miladinović 0

KLIMA SE CARSTVO NAJBOGATIJEG KINEZA Alibaba pod istragom vlasti, Džek Ma nudio udeo u kompaniji regulatornoj komisiji KLIMA SE CARSTVO NAJBOGATIJEG KINEZA Alibaba pod istragom vlasti, Džek Ma nudio udeo u kompaniji regulatornoj komisiji
Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) saopštila je da pokreće istragu protiv kompanije Alibaba zbog sumnji da je u svom poslovanju pokazala određene... KLIMA SE CARSTVO NAJBOGATIJEG KINEZA Alibaba pod istragom vlasti, Džek Ma nudio udeo u kompaniji regulatornoj komisiji

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) saopštila je da pokreće istragu protiv kompanije Alibaba zbog sumnji da je u svom poslovanju pokazala određene monopolističke aktivnosti.

Državni finansijski regulatori i ranije su upozoravali Alibabu da prekine s praksom kojom primorava trgovce da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama. U fokusu istrage je, kako navodi BBC, takozvana praksa „uzmi ili ostavi“.

Kineski tehnološki giganti Alibaba i Tencent su pod pojačanim nadzorom države koju zabrinjava njihova ekspanzija i sve veća moć kada je u pitanju pozicija na tržištu. Zbog toga je prošlog meseca Ant Group, kao finansijski ogranak kompanije Alibaba, bio prisiljen da obustavi dvostruku inicijalnu javnu ponudu (IPO) na berzama u Šangaju i Hongkongu.

Interesovanje investitora tada je ukazivalo na to da će IPO Ant group dostići vrednost između 35 i 40 milijardi dolara. Umesto toga, izlazak na berzu preimenovanog online servisa Alipay zaustavljen je nakon što su kineske vlasti izrazile zabrinutost zbog opcije mikrokreditiranja.

Strelice i statistike u padu
Foto: Shutterstock

Međutim, Bloomberg u svojoj analizi ističe da je aktuelno stanje samo logična posledica problematičnog odnosa koji osnivač Alibabe i najbogatiji Kinez na svetu Džek Ma već nekoliko godina „gaji“ sa državnim vrhom. Očigledno je, piše američki ekonomski medij, da Ma sada plaća cenu svog ponašanja, odnosno da su vlasti odlučile da okrenu drugi list i zauzdaju svoje tehnološke tajkune dok još mogu.

Ma je u poslednjih mesec i po dana praktično nestao iz javnosti, inače poznat po veoma glasovitim i ekscentričnim nastupima. Preduzetniku, koji je na neki način postao zaštitno lice kineskog ekonomskog uspona u poslednje dve decenije, vlasti su naložile da ne napušta zemlju do daljnjeg.

Od stopiranja inicijalne ponude Ant Group, vrednost tržišne kapitalizacije kompanije Alibaba pala je 17 procenata, odnosno za oko 140 milijardi dolara. Dodatno, vrednost akcija Alibabe pala je za novih 1,8 odsto u jučerašnjem trgovanju na berzama.

Wall Street Journal piše da je Ma na sastanku sa članovima finansijske regulatorne komisije u novembru, pokušavajući da se iskupi i u poslednjem trenutku odobrovolji vlasti da dopuste planirani izlazak na šangajsku i hongkonšku berzu, nudio predstavnicima vlasti udeo u svojim kompanijama. Čuveni američki časopis preneo je da je Ma tom prilikom izjavio: „Možete da uzmete bilo koji servis koji nudi Ant Group, dok god je potreban državi“.

Osnivač Alibabe još uvek se nije oglasio da potvrdi ili demantuje ove navode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...