USPEŠAN IZLAZAK KOMPANIJA NA TRŽIŠTE U VELIKOJ BRITANIJI

Najbolji prvi kvartal na londonskoj berzi od 2007.

BerzaNovacSvetVesti

12.4.2021 12:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najbolji prvi kvartal na londonskoj berzi od 2007. Najbolji prvi kvartal na londonskoj berzi od 2007.
Londonska berza ojačala je za više od pet milijardi funti u prva tri meseca tekuće godine čime je ostvarila najbolji start od 2007. godine.... Najbolji prvi kvartal na londonskoj berzi od 2007.

Londonska berza ojačala je za više od pet milijardi funti u prva tri meseca tekuće godine čime je ostvarila najbolji start od 2007. godine. Ni loš berzanski start kompanije za dostavu hrane Deliveroo nije pokvario rezultate berze u najunosnijem prvom kvartalu u poslednjih 14 godina.

Prema podacima kuće za finansijske usluge Ernst&Young (EY), 12 IPO kompanija poraslo je na berzanskom tržištu za 5,2 milijardi funti, a na manjoj AIM berzi osam kompanija ojačalo je za 441 milion funti, prenosi Guardian. Analitičari EY ocenjuju da tržište uspešno prevladava efekte Brexita i pandemije korona virusa.

Navodeći da je u toku “efikasna vakcinacija“ EY procenjuje da treba da budu nastavljeni zamah i poverenje na IPO tržištu u Velikoj Britaniji, ali da budući rast može da varira u zavisnosti od sektora. Učinak u prvom kvartalu ove godine drastično se razlikuje od istog perioda 2020. kada je na IPO i AIM tržištima prikupljeno ukupno 615 miliona funti.

Izvor. Google

Uprkos pandemiji, mnoštvo velikih firmi planira da izađe na tržište u Londonu tokom ove godine. Među njima je kibernetička kompanija za bezbednost Darktrace koja bi prema procenama mogla da se kotira na londonskoj berzi sa cenom od 3,8 milijardi funti.

Kompanija EG Group, koja je vlasnik benzinskih pumpi i lokala brze hrane, takođe se nalazi na listi interesovanja investitora, a njena vrednost mogla bi da bude oko 10 milijardi funti. Škotska pivnica Brewdog takođe pretenduje da izađe na berzu.

Izvor: Google

Britanski ministar finansija Riši Sunak nedavno je predstavio olakšana pravila za izlazak na gradske berze, kako bi privukao više tehnoloških kompanija. Analitičari EY ocenili su da prvi kvartal pokazao poverenje u britansko IPO tržište, ali da je potrebno još značajnih promena kako bi se ojačao njegov tehnološki status i konkurentnost sa američkim tržištem.

Glavni londonski berzanski indeks FTSE100 dostigao je prošle nedelje vrednost 6.920 bodova, što je najviše od početka pandemije, preneo je Evening Standard. Vrednost FTSE100 ipak je oslabila u ponedeljak ujutro za 0,4 odsto, prvog dana popuštanja strogih epidemioloških mera zatvaranja u Velikoj Britaniji.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...