BDP VELIKE BRITANIJE OSLABIO REKORDNIH 9,9 ODSTO U 2020. GODINI

Najgora godina ostrvske ekonomije u proteklim vekovima

SvetVesti

12.2.2021 13:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najgora godina ostrvske ekonomije u proteklim vekovima Najgora godina ostrvske ekonomije u proteklim vekovima
BDP Velike Britanije oslabio je u 2020. godini rekordnih 9,9 odsto, saopštio je Zavod za nacionalnu statistiku (ONS). Pad ostrvske ekonomije u prošloj godini... Najgora godina ostrvske ekonomije u proteklim vekovima

BDP Velike Britanije oslabio je u 2020. godini rekordnih 9,9 odsto, saopštio je Zavod za nacionalnu statistiku (ONS). Pad ostrvske ekonomije u prošloj godini više nego dvostruko je veći od prethodnog najgoreg rezultata, a šteta je nastala od primene striktnih epidemioloških mera, uključujući dugotrajna zatvaranja usled pandemije korona virusa.   

Ekonomija (BDP) je porasla u decembru za 1,2 procenta, nakon što je u novembru opala za 2,3 odsto, a pošto su neka ograničenja kretanja ublažena, prenosi BBC. U međuvremenu delimični oporavak zabeležen je u sektorima ugostiteljstva, prodaje automobila i frizerskim uslugama. Analitičari ocenjuju da rast za 1,0 odsto u poslednjem kvartalu 2020. obećava da je britanska ekonomija spremna da izbegne dvostruku recesiju, prvu od sedamdesetih godina prošlog veka.

Izvor: Independent

Recesija se definiše kao pad BDP u dva uzastopna kvartala, a dvostruka recesija bila bi ponavljanje recesije u kratkom vremenskom periodu. Merenje BDP Velike Britanije zvanično je započeto posle Drugog svetskog rata i nikada od tada nije oslabila za više od 4,1 odsto. Engleska banka, međutim, vodi svoje statistike od ranije, a prema tim podacima 2020. godina mogla bi biti gora od 1709.

Efikasnije testiranje na prisustvo korona virusa i praćenja epidemiološke situacije omogućilo je povećanje proizvodnje i ukupni rast ekonomije u četvrtom kvartalu prošle godine, uprkos dodatnim merama zatvaranja u novembru.  

Foto: Pixabay.com

„Današnje brojke pokazuju da je ekonomija doživela ozbiljan šok zbog pandemije, koju su osetile zemlje širom sveta. Iako postoje neki pozitivni znakovi otpornosti ekonomije tokom zime, znamo da trenutna blokada i dalje ima značajan uticaj na mnoge ljude i preduzeća“, izjavio je u petak britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak).

On je naveo da je prioritet da se zaštite radna mesta, preduzeća i sredstva za život. Ekonomski stručnjaci ocenjuju da treba očekivati nagli pad aktivnosti u prvom kvartalu tekuće godine, jer će mnoga od strogih ograničenja ostati na snazi do proleća. Ipak, oni očekuju smanjenje ograničenja i ubrzani ekonomski rast od drugog kvartala 2021. kada bi trebalo da se osete efekti vakcinacije.

Prošlogodišnji pad BDP Velike Britanije jedan je od najoštrijih među velikim ekonomijama. Gori rezultat zabeležila je Španija, gde je BDP oslabio za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu. Veliku ekonomsku štetu u Velikoj Britaniji stručnjaci pripisuju velikoj zavisnosti od uslužnog sektora, koji je teško pogođen restriktivnim merama.

Izvor: Guardian

Londonski Nacionalni institut za ekonomska i društvena istraživanja ocenio je da će pad BDP u Velikoj Britaniji verovatno biti najveći među državama G7 u prošloj godini. Britanski ekonomski rast značajno je usporen u četvrtom u odnosu na treći kvartal 2020. godine, kada je dostigao 16,1 odsto, prenosi Guardian. Institut je saopštio da je BDP za oko 8,0 odsto ispod nivoa pre pandemije.

Istovremeno, Britanija je prva u Evropi započela kampanju masovne vakcinacije stanovništva što nagoveštava eventualni brz oporavak u ovoj godini. Prema ocenama ekonomista Banke Engleske, zemlja je spremna da na proleće oslobodi velike količine „zaostale finansijske energije“. Oni očekuju da će se zahvaljujući programu vakcinacije vratiti poverenje potrošača i da će ekonomija od proleća uključiti „sve cilindre“. Ne treba izgubiti iz vida i da će u 2021. britanska ekonomija osetiti posledice Brexita, o čemu za sada nema puno reči u tamošnjim medijima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...