NAJGORA GODINA ZA SVETSKI TURIZAM Gubitak zbog pandemije premašiće hiljadu milijardi dolara

BiznisSvetTurizamVesti

18.12.2020 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NAJGORA GODINA ZA SVETSKI TURIZAM Gubitak zbog pandemije premašiće hiljadu milijardi dolara NAJGORA GODINA ZA SVETSKI TURIZAM Gubitak zbog pandemije premašiće hiljadu milijardi dolara
Prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO), u prvih deset meseci ove godine na globalnom nivou zabeleženo je 72 odsto manje dolazaka turista, dok je... NAJGORA GODINA ZA SVETSKI TURIZAM Gubitak zbog pandemije premašiće hiljadu milijardi dolara

Prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO), u prvih deset meseci ove godine na globalnom nivou zabeleženo je 72 odsto manje dolazaka turista, dok je globalni gubitak od izvoza turističkih usluga dostigao 935 milijardi dolara.

Prema ocenama UNWTO ovo je najgora godina za turizam u istoriji, dok se dostizanje prometa iz 2019. godine očekuje tek za dve do četiri godine.

Kako se ističe pad prihoda od izvoza turističkih usluga od 935 milijardi dolara za deset puta je veći nego 2009. godine, u vreme globalne finansijske krize. Procenjuje se da bi globalni gubitak zbog pada turizma u svetskom BDP mogao da iznosi oko 2.000 milijardi dolara.

Foto: Pixabay.com

Prema ocenama UNWTO, na ovaj način globalni turizam se vraća na nivo od pre 30 godina. To znači i milijardu dolazaka stranih turista manje i gubitke od oko 1.100 milijardi dolara u međunarodnim prihodima od turizma“, navode iz UNWTO.

U Svetskoj turističkoj organizaciji ističu da vesti o vakcinama vraćaju nadu, ali da je dug put do oporavka globalnog turizma, koji je definitivno jedna od najviše pogođenih privrednih grana u ovoj krizi.

Prema podacima UNWTO, Azija i Pacifik su među svetskim regionima u prvih deset meseci ove godine pretreli najveći gubitak zbog pandemije, jer su zabeležii pad od 82 odsto u broju turista, u odnosu na isti period prošle godine, kada je taj region bio jedan od najbrže rastućih u svetskom turizmu.

Amerika i Evropa su u posmatranom periodu zabeležile pad broja turista od 68 odsto, iako je evropski kontinent tokom letnjih meseci zabeležio blagi oporavak. Pogoršanje epidemiološke situacije i nova zatvaranja poslednjih meseci produbili su negativne rezultate u turizmu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...