NAJGORI DEO EKONOMSKE KRIZE U EVROPI JE PROŠAO Treba se spremiti za mogući drugi talas epidemije, smatra Kristin Lagard

EUIzdvajamoVesti

26.6.2020 12:34 Autor: Ljiljana Begović 1

NAJGORI DEO EKONOMSKE KRIZE U EVROPI JE PROŠAO Treba se spremiti za mogući drugi talas epidemije, smatra Kristin Lagard NAJGORI DEO EKONOMSKE KRIZE U EVROPI JE PROŠAO Treba se spremiti za mogući drugi talas epidemije, smatra Kristin Lagard
Evrozona je „verovatno prošla“ najgori deo ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, izjavila je predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard(Christine Lagarde), pozivajući vlasti... NAJGORI DEO EKONOMSKE KRIZE U EVROPI JE PROŠAO Treba se spremiti za mogući drugi talas epidemije, smatra Kristin Lagard

Evrozona je „verovatno prošla“ najgori deo ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, izjavila je predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard(Christine Lagarde), pozivajući vlasti da se pripreme za mogući drugi talas.

„Verovatno smo prošli najnižu tačku, i to kažem sa izvesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo da dođe do ozbiljnog drugog talasa“, rekla je Lagard.

ECB je objavila izveštaj prema kojem je kreditiranje kompanija iz evrozone nastavilo rast u maju, jer se preduzeća pojačano oslanjaju na bankarske zajmove za likvidnost, premošćavanje problema izazvanih pandemijom i za ponovno pokretanje poslovanja.

Foto: Pixabay.com

Kreditiranja nefinansijskih korporacija poraslo je u maju za 7,3 odsto u odnosu na rast od 6,6 procenata prethodnog meseca, što je najviša stopa od početka 2009, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan na tri odsto. Mada se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoštvo vladinih i mera centralne banke, od državnih garancija do blažih pravila kolaterala, poduprle su kreditiranje.

ECB je samo u prethodnih sedam dana pozajmila 1,3 biliona evra bankama po kamatnoj stopi od minus jedan odsto, pod uslovom da banke deo tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju.

  • Irina

    26.6.2020 #1 Author

    Ovo su zaista pozitivne vesti i predvidjanja od strane evropskih institucija, jesu pozajmice ali uticu na ponovno pokretanje poslovanja i podizanja i oporavka privrede i ekonomija uopste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...