NAJGORI PAD TURSKE EKONOMIJE Smanjenje BDP od 11 procenata u drugom kvartalu

EUVesti

1.9.2020 10:33 Autor: Ljiljana Begović 0

NAJGORI PAD TURSKE EKONOMIJE Smanjenje BDP od 11 procenata u drugom kvartalu NAJGORI PAD TURSKE EKONOMIJE Smanjenje BDP od 11 procenata u drugom kvartalu
Turska privreda je pala u drugom kvartalu 2020. godine za 9,9 odsto zbog blokade poslovne aktivnosti uzrokovane pandemijom korona virusa, što je najgori pad... NAJGORI PAD TURSKE EKONOMIJE Smanjenje BDP od 11 procenata u drugom kvartalu

Turska privreda je pala u drugom kvartalu 2020. godine za 9,9 odsto zbog blokade poslovne aktivnosti uzrokovane pandemijom korona virusa, što je najgori pad na godišnjem nivou u poslednjoj deceniji.

Mada pad turskog bruto domaćeg proizvoda nije toliko strm na godišnjem nivou kao što se očekivalo, u odnosu na prvo tromesečje, beleži istorijski rekord od 11 procenata, objavio je turski statistički zavod.

Turska ekonomija, vredna 770 milijardi dolara, godinama je beležila rast iznad pet procenata, vođena građeviskom aktivnošću koja se finansira jeftinim stranim kreditima.

Foto: Pixabay.com

U prvom kvartalu, turska privreda je zabeležila rast od 4,4 procenta na godišnjem nivou, zahvaljujući uzletu kreditne aktivnosti pre nego što je epidemija Covid-19 pogodila Tursku u martu. Finansijski sektor je u drugom tromesečju zabeležio rast od 28 odsto, dok su industrija i sektor usluga pali za 16, odnosno 25 procenata, respektivno.

Ministar finansija Berat Albajrak (Berat Albayrak), predviđa da će za ovu godinu konačni rezultat BDP biti između minus dva procenta i plus jedan posto, da su podaci turske ekonomije dobri u poređenju sa drugim zemljama, te da je Turska odlučna da u 2021.godini neutrališe posledice korona krize.

Turska privreda je poslednji put zabeležila pad na godišnjem nivou od 4,7 procenata tokom velike globalne recesije 2009. Godine.

Korona udarila i na Turkish Airlines

Turkish Airlines će smanjiti plate svim zaposlenima, ali neće otpuštati ljude, izjavio je jedan sindikalni predstavnik. Pilotima će plate biti srezane za 50 posto, kabinskom osoblju za 35 procenata, a ostalim zaposlenima za 30 odsto u okviru novog sporazuma sa sindikatom.

Odluka o smanjenju plata biće na snazi do kraja 2021. godine, pri ćemu biti revidirana na svakih šest meseci u korist zaposlenih, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...