PODACI REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Najniže plate primili radnici u ugostiteljstvu

SrbijaVesti

15.4.2021 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najniže plate primili radnici u ugostiteljstvu Najniže plate primili radnici u ugostiteljstvu
Najniže plate u Srbiji, u proseku oko 37.000 dinara, imaju radnici zaposleni u ugostiteljstvu, ukazuju upravo objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o... Najniže plate primili radnici u ugostiteljstvu

Najniže plate u Srbiji, u proseku oko 37.000 dinara, imaju radnici zaposleni u ugostiteljstvu, ukazuju upravo objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o prosečnim neto zaradama.

Prosečna plata u Srbiji, iz perioda izveštavanja RZS iznosila je 59.698 dinara, a medijalna 45.817. Plate su više na severu zemlje, u Beogradu u proseku veće od 70.000, dok je na Jugu i Istoku Srbije oko 53.000 dinara.

Loše su prošli i radnici koji se bave ostalim uslužnim delatnostima, ali i trgovci i zaposleni u industriji zabave i rekreacije.

Svakako, ne smemo zaboraviti na kontekst pandemije korona virusa, gde su zbog restrikcija kretanja, zabrana rada i smanjenog putovanja neki sektori podneli veliki teret, dok su ostali nastavili da manje-više nesmetano rade.

Dok su ugostitelji uz mnogo problema tek nešto malo uspeli da prebace preko minimalca, zaposleni u sektoru informisanja i komunikacija su zaradili duplo više od prosečne plate u Srbiji.

Ovaj sektor po visini zarada prate finansijska delatnost i delatnost osiguranja i snabdevanje električnom energijom sa prosečnim dohotkom od oko 100.000 dinara.

Foto: RZS

Obrazovaniji radnici su i plaćeniji

Iznos cifre koja će se na kraju meseca naći na računu zaposlenih proporcionalna je njihovom obrazovanju, sudeći prema ovim podacima. Što je osoba školovanija, više će zarađivati. Međutim, raspon plata varira od delatnosti do delatnosti.

Najviše plate među onima bez završene osnovne škole imaju rudari – oko 62.000, i oni koji rade na poslovima snabdevanja energentima – više od 40.000, a najmanje zarađuju ugostitelji, trgovci i zaposleni u obrazovnom sistemu.

Kada posmatramo visokoobrazovane radnike, manje od 60.000 zarađuju prosvetari i ugostitelji, a najviše iz oblasti informacija i komunikacija, rudarstva, snabdevanja energijom i finansija.

Muškarci plaćeniji od žena bez obzira na kvalifikacije

Upadljiv trend je da muškarci imaju veće plate u odnosu na žene istih kvalifikacija. To važi kako za zaposlene sa osnovnom školom, tako i za visokoobrazovane. Prosečno su muškarci dobili oko 6.000 dinara više u poređenju sa ženama.

Ista situacija važi za sve starosne grupe od 15-65 godina, a tek kada posmatramo populaciju stariju od 65 godina, žene su u blagoj prednosti.

  • Anna

    15.4.2021 #1 Author

    Rudari treba da imaju dobre plate. Bez obzira na civilizacijski i tehnološki napredak njihov posao je podjednako težak i rizičan kao i pre 200 godina.
    A što se tiče proseka on nije realna slika kolika su primanja.

    Odgovori

  • MARE

    11.9.2022 #2 Author

    Pa oni su uvek imali niske plate i racuna se da ce svakako ziveti od baksisa, sto bi se reklo

    Odgovori

  • LEKI

    17.9.2022 #3 Author

    Nazalost njihove plate su uvek bile niske

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...