NAJPAMETNIJI GRAD NA SVETU JE KOPENHAGEN Do 2025. danska prestonica biće prva ugljenično neutralna metropola

EUVesti

26.9.2020 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs

NAJPAMETNIJI GRAD NA SVETU JE KOPENHAGEN Do 2025. danska prestonica biće prva ugljenično neutralna metropola NAJPAMETNIJI GRAD NA SVETU JE KOPENHAGEN Do 2025. danska prestonica biće prva ugljenično neutralna metropola
Prva potpuno ugljenično neutralna metropola na svetu postaće Kopenhagen. Danska prestolnica postaviće standard za najpametnije gradove na svetu planom o uglječnoj neutralanosti do 2025.... NAJPAMETNIJI GRAD NA SVETU JE KOPENHAGEN Do 2025. danska prestonica biće prva ugljenično neutralna metropola

Prva potpuno ugljenično neutralna metropola na svetu postaće Kopenhagen. Danska prestolnica postaviće standard za najpametnije gradove na svetu planom o uglječnoj neutralanosti do 2025. godine.

Danska je poznata kao zemlja koja održava visoke životne standare. U ovoj državi voda iz slavine svakodnevno se ispituje, pa je vrlo čista, bez hlora i hemikalija, a dostupna je besplatno na mnogim lokacijama u Kopenhagenu.

Još 2009. godine, kada je Kopenhagen je bio domaćin globalne klimatske konferencije COP15, postavljen je ovaj ambiciozan cilj. Time je poslužio kao primer i drugim gradovima širom sveta, a čak se i Evropska unija, prema Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, obavezala se na ugljeničnu neutralnost do 2050. godine.

Članovi Saveza ugljenično neutralnih gradova, njih 17, obavezalo se na smanjenje emisiju ugljenika za 80 odsto do 2025. godine. Kopenhagen je tada najavio da će postati prvi ugljenično neutralni grad do 2025. godine, uz obavezu da neće ispuštati ugljen dioksid u atmosferu.

Da bi se smanjile emisije ugljenika, neophodno je eliminisati upotrebu ugljena, i to uvođenjem stopostotnih sistema obnovljive energije.

Cilj Kopenhagena da bude ugljenično neutralan povezan je sa rastom, zapošljavanjem i kvalitetom života. Ova metropola postao je glavni grad Zelene Evrope 2014. godine i uzor je za „zelenu ekonomiju“, čemu doprinosi i odlučnost Danske da postane potpuno nezavisna od fosilnih goriva do 2050. godine.

Kopenhagen je praktično je laboratorija u kojoj se može živeti, grad u kojem se pametne tehnologije ispituju kako bi se pronašla rešenja za izazove urbanizacije i klimatskih promena, piše indikator.ba.

Tagovi
VESTI

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.