Više od 40 odsto ukupnog iznosa odnosi se na dug Kini

Najsiromašnije zemlje duguju kreditorima 35 milijardi dolara

NovacSvetVesti

12.1.2022 17:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najsiromašnije zemlje duguju kreditorima 35 milijardi dolara Najsiromašnije zemlje duguju kreditorima 35 milijardi dolara
Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass), pozvao je da se ubrza ublažavanje dugova zemalja u razvoju uz puno učešće Kine, upozorivši da svako... Najsiromašnije zemlje duguju kreditorima 35 milijardi dolara

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass), pozvao je da se ubrza ublažavanje dugova zemalja u razvoju uz puno učešće Kine, upozorivši da svako odlaganje povećava rizike po njihove ekonomije od viših kamatnih stopa, devalvacije valuta i prehrambene nesigurnosti.

Malpas je na konferenciji za novinare, povodom predstavljanja novog izvještaja SB o svetskim ekonomskim izgledima, rekao da se najsiromašnije zemlje suočavaju sa servisiranjem 35 milijardi dolara duga državnim i privatnim kreditorima, prenosi agencija Mina pozivajući se na Tanjug.

On je naveo da otplata dugova podrazumeva da najsiromašnije države ne mogu taj novac da koriste za rešavanje problema i borbu protiv pandemije Covid-19.

Više od 40 odsto ukupnog iznosa odnosi se na dug Kini.

„Rastu rizici od haotičnog neizvršavanja obaveza“, poručio je Malpas.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...