STVARA SE JEDINSTVENA ŽELEZNICA KOJA SPAJA KANADU, SAD I MEKSIKO

Najveće spajanje dve železničke kompanije u Severnoj Americi

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

22.3.2021 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs

Najveće spajanje dve železničke kompanije u Severnoj Americi Najveće spajanje dve železničke kompanije u Severnoj Americi
Kanadska kompanija Canadian Pacific Railway preuzeće američku kompaniju Kansas City Southern za 25 milijardi dolara, u sporazumu koji podrazumeva gotovinu i akcije, saopštile su... Najveće spajanje dve železničke kompanije u Severnoj Americi

Kanadska kompanija Canadian Pacific Railway preuzeće američku kompaniju Kansas City Southern za 25 milijardi dolara, u sporazumu koji podrazumeva gotovinu i akcije, saopštile su ove dve firme.

Kako je istaknuto, na ovaj način će biti stvorena prva železnička mreža koja povezuje SAD, Kanadu i Meksiko, prenosi CNBC.

Akcionari Kansas City Southerna (KCS) dobiće 0,489 akcija Canadian Pacific Railwaya i 90 dolara u gotovini za svaku zajedničku akciju KCS (procenjujući na taj način vrednost akcija na 275 dolara po akciji), premiju od 23 odsto na cenu zatvaranja u petak. Računajući i dug, vrednost posla se procenjuje na ukupno 29 milijardi dolara.

Foto: Printscreen youtube

Dogovor je uslovljen odobrenjem američkog odbora za kopneni prevoz (STB), koji mora potvrditi transakciju. U Canadian Pacific Railwayu nisu hteli da komentarišu mogućnost odbijanja STB, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su prethodni pokušaji kanadskih železničkih operatora da kupe američke železničke kompanije imale ograničen uspeh.

Ipak, kanadska kompanija očekuje da će američki regulator odobriti ovaj posao, s obzirom da dve železničke pruge trenutno nemaju preklapanje u svojoj mreži. Očekuje se da bi STB trebalo doneti odluku do sredine naredne godine.

Kako je saopšteno, ovo je najvažniji ugovor o spajanju i preuzimanju najavljen u 2021. i predstavlja najveće spajanje dveju železničkih kompanija u poslednjoj deceniji.

Tagovi
SAD

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.