Korona virus u Južnoj Africi izaziva paniku među investitorima

Najveći pad fjučersa S&P 500 i Dow Jones indeksa u poslednja dva meseca

BerzaNovacSvetVesti

26.11.2021 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveći pad fjučersa S&P 500 i Dow Jones indeksa u poslednja dva meseca Najveći pad fjučersa S&P 500 i Dow Jones indeksa u poslednja dva meseca
Nakon Dana zahvalnosti na svetskim tržištima je počela rasprodaja kako akcija tako i drugih dobara, podstaknuta zabrinutošću da bi nova varijanta korona virusa otkrivena... Najveći pad fjučersa S&P 500 i Dow Jones indeksa u poslednja dva meseca

Nakon Dana zahvalnosti na svetskim tržištima je počela rasprodaja kako akcija tako i drugih dobara, podstaknuta zabrinutošću da bi nova varijanta korona virusa otkrivena Južnoj Africi u mogla da izazove još jedan pandemijski talas, te da tako naruši već klimav ekonomski oporavak.

Fjučersi S&P 500 indeksa i industrijski prosek Dow Jones beleže najveći pad od septembra, jer su berze u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pravile pauzu za Dan zahvalnosti.

Referentna vrednost evropskog kapitala pala je najviše u ovoj godini. Desetogodišnji prinosi američkog trezora izgubili su 11 bodova, dok je jen napravio najveći skok. Sirova nafta u ekonomijama u razvoju kompletirala je sliku haosa, piše Bloomberg.

Akcije u putničkom sektoru bile su u centru pažnje nakon što su Evropska unija (EU), Velika Britanija, Izrael i Singapur počeli s primenom vanrednih mera za putnike iz Južne Afrike.

Deonice IAG SA, krovne kompanije British Airways, u Londonu su pale za 21 odsto, dok je britansko-američki operater krstarenja Carnival Corp u Njujorku izgubio 12 odsto vrednosti pre trgovanja.

Zbog promene u kursu dolara, jen se prošle nedelje javio kao sigurna luka među valutama. Evro, koji je najvažnija komponenta Bloomberg Dollar Spot indeksa, takođe je skliznuo za dolarom.

Indeks azijsko-pacifičkog kapitala kompanije MSCI Inc. pao je na najniži nivo od početka oktobra, a najveći gubitaši su bili Japan i Hong Kong. SAD i evropski fjučeri su takođe pali i desetogodišnji prinos trezora je sada pao do 1,55 odsto.

Najteže pogođene su ekonomije u razvoju. Valute Južne Afrike, gde je identifikovan novi soj, pale su 2,3 odsto, a meksički pezos beleži sličan pad. Valutni indeks MSCI EM je sada na najnižem nivou u poslednjih šest nedelja.

Fjučersi za sirovu naftu pali su 6,4 odsto, pa se sada trguje po ceni od 74 dolara po barelu. Na trgovanju u Londonu cene bakra, nikla i aliminijuma su pale za po 2,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...