NAJVIŠE GOSTIJU U PLANINSKIM CENTRIMA Gradski hoteli gotovo prazni

BiznisSrbijaTurizamVesti

28.12.2020 09:18 Autor: Marija Jovanović 0

NAJVIŠE GOSTIJU U PLANINSKIM CENTRIMA Gradski hoteli gotovo prazni NAJVIŠE GOSTIJU U PLANINSKIM CENTRIMA Gradski hoteli gotovo prazni
Popunjenost hotela na planinama je veća od 50 odsto, a reč je uglavnom o domaćim gostima, jer je veliki broj zainteresovanih stranih turista otkazao... NAJVIŠE GOSTIJU U PLANINSKIM CENTRIMA Gradski hoteli gotovo prazni

Popunjenost hotela na planinama je veća od 50 odsto, a reč je uglavnom o domaćim gostima, jer je veliki broj zainteresovanih stranih turista otkazao dolazak zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama, izjavio je direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede (HORES) Georgi Genov.

Hotelski kapaciteti u planinskim centrima pripremljeni su za zimsku sezonu koja je već u toku, a veći broj turista očekuje se posle Nove godine, rekao je Genov za Tanjug i naglasio da su do sada gosti uglavnom zainteresovani za hotele visoke kategorije.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, sertifikovano je 92 hotela u planinskim centrima – Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarama, Staroj Planini, te gosti mogu biti sigurni kada je reč o merama zaštite od kovida.

Podseća da se na ulazu u hotelima nalaze dezobarijere, čekiranje je beskontaktno putem aplikacije na mobilnom telefonu, a goste hotela, poslužuje osoblje koje poštuje propisane epidemiološke mere, dok je udaljenost stolova na propisanoj distanci od dva metra.

Foto: Shutterstock

„Očekujemo da zimska sezona bude uspešno završena što se tiče usluge u hotelima, a potrebna je i disciplina gostiju koji treba da se ponašaju u duhu ove situacije“, naglašava Genov.

Popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto

Iako je bilo najave dolazaka stranih turista najviše na Kopaonik i Staru planinu, i to iz Mađarke, Poljske, Turske, Grčke, veliki broj zainteresovanih otkazalo je svoje dolaske zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama.

Foto: Tanjug

Ipak, hotelijeri u gradovima su u još težoj situaciji u odnosu na planinske centre, navodi Genov i podseća da su januar i februar inače “mrtvi“ meseci kada je tradicionalno slaba poopunjenost u gradskim hotelima čak i do 20 odsto.

„Trenutno je situacija zabrinjavajuća, dok je očekivano da za vreme praznika popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto, što je za 95 odsto manje u odnosu na predhodnu godinu“, kaže Genov.

Tagovi
BIZNIS

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...