Izrazit porast ekonomske nejednakosti nakon prelaska iz socijalizma u kapitalizam

Nakon raspada SFRJ bogataši uvećali svoje bogatstvo

LifestyleRegionU fokusuVestiZanimljivosti

21.6.2021 11:55 Autor: Miljan Paunović 0

Nakon raspada SFRJ bogataši uvećali svoje bogatstvo Nakon raspada SFRJ bogataši uvećali svoje bogatstvo
Prelaz iz socijalizma u kapitalizam u zemljama bivše Jugoslavije obeležen je značajnim porastom nejednakosti. Svih šest republika – Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina,... Nakon raspada SFRJ bogataši uvećali svoje bogatstvo

Prelaz iz socijalizma u kapitalizam u zemljama bivše Jugoslavije obeležen je značajnim porastom nejednakosti. Svih šest republika – Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija imaju slične trendove, piše Bankometar.

Udeo nacionalnog dohotka koji je završio kod jedan odsto najbogatijeg stanovništva povećao se između 1989. i 2019. u svim bivšim jugoslavenskim republikama.

Slovenija, Hrvatska i Crna Gora imale su najizraženiji rast bogatstva najbogatijih, s oko četiri do pet odsto ukupnog nacionalnog dohotka.

Rast je bio manje intenzivan u Srbiji i Makedoniji, s rastom od oko dva postotna boda nacionalnog dohotka. Bosna i Hercegovina je između i imala je rast za oko tri postotna boda.

Istovremeno, udeo nacionalnog dohotka koji doseže 40 odsto od najsiromašnijeg stanovništva smanjio se u svim republikama.

U Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, pad je iznosio oko tri do četiri postotna boda ukupnog nacionalnog dohotka između 1989. i 2019. godine.

U Bosni i Hercegovini i Makedoniji pad je bio manji, oko 2-2,5 postotnih bodova. Samo Hrvatska nije zabeležila značajniji pad, udeo od 40 odsto najsiromašnijih u ukupnom bogatstvu tamo se smanjio za samo 0,3 postotna boda.

Konačno, porast učešća prihoda kod jednog procenta stanovništva u ovo vreme se odrazio na pad učešća kod najsiromašnijih, 40 odsto stanovništva. Udeo prihoda preostalih 59 procenata stanovništva i dalje je uglavnom stabilan.

Jedini izuzetak je Hrvatska, gde je povećanje učešća nacionalnog dohotka među jedan odsto najbogatijih išlo ponajprije na štetu prosečnih 59 procenata stanovništva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...