NALAZIŠTE GASA VREDNO 80 MILIJARDI DOLARA Otkriće plinskog polja u Crnom moru transformisaće Tursku

SvetVesti

26.8.2020 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NALAZIŠTE GASA VREDNO 80 MILIJARDI DOLARA Otkriće plinskog polja u Crnom moru transformisaće Tursku NALAZIŠTE GASA VREDNO 80 MILIJARDI DOLARA Otkriće plinskog polja u Crnom moru transformisaće Tursku
Plinsko nalazište od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru, koje su otkrili Turci, vredno je oko 80 milijardi dolara, izjavio je čelnik Međunarodne... NALAZIŠTE GASA VREDNO 80 MILIJARDI DOLARA Otkriće plinskog polja u Crnom moru transformisaće Tursku

Plinsko nalazište od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru, koje su otkrili Turci, vredno je oko 80 milijardi dolara, izjavio je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan krajem prošle nedelje objavio je najveće otkriće plina u istoriji Turske.

Plinsko polje nalazi se na dubini od 2.100 metara, ispod morskog dna u plinskom polju Sakarya, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale Crnog mora.

Foto: Pixabay,com

Plinsko polje moglo bi da počne da se eksploatiše već 2023. godine, najavio je Erdogan, naglasivši da je namera Turske da postane izvoznik energije.

Gas bi, prema oceni stručnjaka, mogao da transformiše zavisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana za uvoz energije, što je tu zemlju samo prošle godine koštalo 41 milijardu dolara.

Ovo otkriće je, kako je Birol precizirao za agenciju Anadolija, „divovsko“ u međunarodnom pogledu i može da se uporedi sa norveškim otkrićima na Severnom moru iz 2010. godine. Ali, veliko je i za Tursku, s obzirom da je ta zemlja 99 odsto zavisna od uvoza plina.

Foto: Pixabay.com

Turski ministar energije i prirodnih resursa Fatih Donmez naglasio je da će uvoz zemlje znatno pasti nakon ovog pronalaska.

„Pred nama je novo područje od 6.000 kvadratnih kilometara. Već možemo da kažemo da će gas, koji ćemo proizvesti, biti ekonomičniji od onog koji uvozimo. Neizbežan je pad cena tamo gde proizvoda ima u izobilju“ izjavio je Donmez.

Birol je precizirao da je za pokretanje proizvodnje, koja je planirana za 2023. godinu, potrebno ulaganje od oko 6 milijardi dolara.

Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi metara kubnih prirodnog plina, a cena je približno 12 milijardi USD, preneo je indikator.ba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...