NARODNA BANKA SRBIJE ODOBRILA ZAHTEV NLB ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE Transakcija će biti završena do kraja godine

BankeNovacSrbijaVesti

17.12.2020 12:08 Autor: Marija Jovanović 0

NARODNA BANKA SRBIJE ODOBRILA ZAHTEV NLB ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE Transakcija će biti završena do kraja godine NARODNA BANKA SRBIJE ODOBRILA ZAHTEV NLB ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE Transakcija će biti završena do kraja godine
Dugo očekivani proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB biće završen do kraja godine. Ministar finansija Siniša Mali očekuje da do kraja 2020.... NARODNA BANKA SRBIJE ODOBRILA ZAHTEV NLB ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE Transakcija će biti završena do kraja godine

Dugo očekivani proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB biće završen do kraja godine. Ministar finansija Siniša Mali očekuje da do kraja 2020. bude završena transakcija i da u budžet bude uplaćen iznos od 395 miliona evra.

„Očekujem da se 30. decembra to završi i da se uplati 395 miliona evra. Mislim da je to veoma važno“, rekao je Mali za TV Pink.

Prema njegovim rečima, ovaj potez u uslovima pandemije i najveće ekonomske krize kada kupac ostaje pri odluci da preuzme Komercijalnu banku, pokazuje da slovenačka NLB veruje u srpsko tržište i svoju strategiju.

Foto: Ilustracija/printscreen Youtube

Da je odobren zahtev za preuzimanje domaće finansijske institucije potvrđeno je „Novostima“ iz Narodne banke Srbije.

„Postupak po ovom zahtevu Nove Ljubljanske banke za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra, donošenjem Rešenja Narodne banke Srbije, kojim je data prethodna saglasnost NLB za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci“.

Kako u NBS kažu, dobijanjem njihove saglasnosti, stekli su se uslovi za realizaciju transakcije – preuzimanje banke, koja podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati je, kako objašnjavaju, do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...