Objavljeno 18 kopija snimka zvezde

NASA izoštrava fokus na glavnom ogledalu James Webb teleskopa

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

16.3.2022 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

NASA izoštrava fokus na glavnom ogledalu James Webb teleskopa NASA izoštrava fokus na glavnom ogledalu James Webb teleskopa
Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) planira u sredu da objavi detalje o procesu izoštravanja fokusa na velikom glavnom ogledalu svemirskog teleskopa James... NASA izoštrava fokus na glavnom ogledalu James Webb teleskopa

Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) planira u sredu da objavi detalje o procesu izoštravanja fokusa na velikom glavnom ogledalu svemirskog teleskopa James Webb, koji će uskoro početi da traga za najstarijim galaksijama u univerzumu.

Agencija je nedavno objavila snimke teleskopa koji prikazuju jedinstvenu orbitu udaljenu od Zemlje milion milja (oko 1,6 miliona kilometara).

Jedan od snimaka prikazuje 18 kopija zvezde, po jednu kopiju za svaki od 18 delova ogledala na teleskopu. Dok su naučnici i inženjeri sklapali te delove, NASA je objavila još jedan snimak koji predstavlja jednu fokusiranu fotografiju zvezde, piše UPI.

Naučni saradnik agencije NASA Tomas Curbuhen (Thomas Zurbuchen) predvodiće panel zakazan u sredu na kome će eksperti o pomenutom snimku.

Međunarodni tim koji uključuje eksperte iz američke, evropske i kanadske svemirske agencije radio je na izgradnji teleskopa 20 godina. James Webb teleskop je lansiran 25. decembra iz evropske svemirske luke u Francuskoj Gvajani, u Južnoj Americi. NASA planira da prve naučne snimke teleskopa objavi ovog leta, kada pripremi i nabavi sve instrumente za opservatorija.

“Webb teleskop će istražiti svaku fazu kosmičke istorije – od unutrašnjosti našeg solarnog sistema do najudaljenijih galaksija u ranom univerzumu koje je moguće posmatrati, kao i sve ono između”, saopšteno je iz američke svemirske agencije.

Dodaje se da će teleskop doći do neočekivanih otkrića koja će pomoći čovečanstvu da razume poreklo univerzuma i naše mesto u njemu.

Webb će biti moćnija verzija teleskopa Hubble, delimično zbog toga što će svemir posmatrati u infracrvenom osvetljenju. Za razliku od njega, Hubble koristi blaže osvetljenje, a dva teleskopa će povremeno zajedno posmatrati svemirske objekte i fenomene.

  • Anna

    18.3.2022 #1 Author

    Fantastične vesti. Imaćemo nove snimke koji će pomoći da shvatimo univerzum

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #2 Author

    Da li je to NASA počela nešto da radi?

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #3 Author

    Sta stvarno radi Nasa pored zvanicnih informacija to cemo mozda nekad saznati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...