NASA USPEŠNO OBAVILA PIONIRSKU MISIJU Letelica OSIRIS-REx uzela uzorak asteroida posle velikih problema

Hi-techLifestyleSvetVesti

31.10.2020 09:05 Autor: Marko Miladinović 2

NASA USPEŠNO OBAVILA PIONIRSKU MISIJU Letelica OSIRIS-REx uzela uzorak asteroida posle velikih problema NASA USPEŠNO OBAVILA PIONIRSKU MISIJU Letelica OSIRIS-REx uzela uzorak asteroida posle velikih problema
Posle nekoliko neuspešnih pokušaja u protekla tri dana svemirska letelica misije OSIRIS-REx uspela je da uzme uzorke sa površine asteroida Benu. Asteroid se trenutno... NASA USPEŠNO OBAVILA PIONIRSKU MISIJU Letelica OSIRIS-REx uzela uzorak asteroida posle velikih problema

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja u protekla tri dana svemirska letelica misije OSIRIS-REx uspela je da uzme uzorke sa površine asteroida Benu.

Asteroid se trenutno nalazi na udaljenosti od 320 miliona kilometara od Zemlje, ali se nalazi na listi potencijalno opasnih svemirskih objekata koju redovno ažurira NASA. Prosečan prečnik Benua iznosi 282 metra i procenjuje se da je težak 78 miliona tona.

Misija NASA ima za cilj pristup svemirskim telima u preletu i uzorkovanje njihovog sastava. Letelica OSIRIS-REx je ostvarila kontakt sa Benuom u trajanju od samo nekoliko sekundi, tokom kojih je otkinula određenu količinu materijala sa njegove stenovite površine.

Međutim, usledili su višednevni tehnički problemi, pošto vrata od malenog kontejnera nisu mogla da se zatvore do kraja pa se strahovalo da će deo uzoraka nepovratno odleteti. Dodatne poteškoće programerima NASA predstavljalo je kašnjenje signala između letelice i Zemlje u trajanju od 18 minuta.

Na kraju se sve dobro završilo, i u saopštenju NASA kaže se da se na našu planetu vraća oko 400 grama svemirskog materijala. OSIRIS-REx trebalo bi da se vrati u matičnu bazu 24. Septembra 2023. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...