JOŠ JEDNA DRŽAVA OTVORILA GRANICE ZA SRPSKE TURISTE

Naši građani mogu da biraju gde će na more

BiznisSrbijaTurizamVesti

5.4.2021 17:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Naši građani mogu da biraju gde će na more Naši građani mogu da biraju gde će na more
Srpski državljani mogu od 1. aprila da uđu na Kipar uz obavezan PCR test, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar... Naši građani mogu da biraju gde će na more

Srpski državljani mogu od 1. aprila da uđu na Kipar uz obavezan PCR test, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić, dodajući da još nema sporazuma o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, pa je za sada potreban PCR test.

On je podsetio da su građani Srbije mesecima unazad bili onemogućeni da putuju na Kipar, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, istakavši da je ponovni ulazak u tu zemlju omogućen pre svega zahvaljujući naporima kiparskog ambasadora u Srbiji.

U povratku je, kaže, neophodan dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Što se tiče Grčke, direktor YUTA je gostujući na TV Pink rekao da su u toj zemlji produžene rigorozne mere u borbi protiv korona virusa do 19. aprila i da se očekuje da nakon toga krene pripremni deo sezone.

„Ako ovo i krene, naši građani će moći da pređu u Grčku isključivo preko prelaza u Bugarskoj i isključivo uz negativan PCR test. Dakle, još uvek neće biti implementiran dogovor o priznavanju sertifikata o vakcinaciji“, rekao je on.

Podsetimo, ministarka za turizam Tatjana Matić i njen grčki kolega Haris Teoharis potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su rekli, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma. To znači da će građani Srbije moći od 14. maja da putuju u Grčku, ako ispune jedan od tri uslova, da prilože potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom, ili uz negativan PCR ili brzi test.

Seničić je na pitanje da li je tačno da će Grčka refundirati troškove testiranja dece, rekao da to nije zvanično i da to nije odluka države, već predlog privatnog sektora u Grčkoj, pre svega hotelijera. „Oni na taj način žele da motivišu naše građane da putuju“, dodao je Seničić.

Ističe da bi se troškovi testiranja nadomestili, na primer, vaučerima i da se o ovome i dalje vode razgovori.

Hrvati su, kaže, neposredno nakon našeg dogovora sa Grcima, doneli gotovo istu odluku, odnosno prihvataju sertifikat o bilo kojoj vakcinaciji, a jedino je važno da je prošlo dve nedelje od revakcine, odnosno dve nedelje od primanja prve doze AstraZeneke.

„Hrvati prihvataju i negativan PCR test, kao i antigenski test“, kaže Seničić.

Naveo je da Turska u ovom trenutku zahteva obavezan negativan PCR test i dodaje da Turska najavljuje, od kraja aprila i početkom maja, ukidanje svih ograničenja.

„Pratićemo situaciju, a počeli su i razgovori o priznavanju sertifikata o vakcinaciji sa Turskom. Ono što je važno da kažemo, Turci su takođe krenuli da se masovno vakcinišu Sinopharm vakcinom. Apsolutno ista stvar je i sa Egiptom“, rekao je Seničić.

Seničić je podsetio da je Srbija napravila sporazum sa četiri zemlje u regionu – Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, BiH i Albanijom o ulasku naših građana bez ikakvih dodatnih uslova, tj. bez testova.

Kada je reč o Maldivima, Dubaiju i Dominikani, Seničić je rekao da je za sve ove dalje destinacije neophodan negativan PCR test.

Kaže da Zanzibar nema ograničenja za naše državljane i da je upravo ova destinacija među onim najegzotičnijim bila najprivlačnija tokom zime.

U znak zahvalnosti Srbiji za vakcine poklonjene Severnoj Makedoniji, njen premijer Zoran Zaev najavio je mogućnost da državljani Srbije ovog leta ne plaćaju putarinu u njegovoj zemlji, a Seničić kaže da bi moglo biti uvedeno i to da naši državljani ne plaćaju ulaz na lokalitete, u muzeje i slično.

„To treba da bude odlučeno na nivou države. Verujem da će i biti usvojeno, jer se radi o zahvalnosti našim građanima zbog vakcina“, kaže Seničić.

  • Snežana

    6.4.2021 #1 Author

    Lepe vesti…

    Odgovori

  • Anna

    6.4.2021 #2 Author

    Makedonija sve više zvuči primamljivo. 🙂 Ma samo da budemo zdravi i da možemo normalno da se krećemo. Gde god da otputujemo sigurna sam da će biti odlično.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...