GRAĐANI SRBIJE ĆE MOĆI NA LETOVANJE U GRČKU

Naši turisti će moći na more uz potvrdu o vakcinaciji ili PCR ili antigenski test

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

29.3.2021 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Naši turisti će moći na more uz potvrdu o vakcinaciji ili PCR ili antigenski test Naši turisti će moći na more uz potvrdu o vakcinaciji ili PCR ili antigenski test
Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčku, ako ispune jedan od sledeća tri uslova, da prilože potvrdu da su vakcinisani bilo... Naši turisti će moći na more uz potvrdu o vakcinaciji ili PCR ili antigenski test

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčku, ako ispune jedan od sledeća tri uslova, da prilože potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom, ili uz negativan PCR ili brzi test, izjavio je grčki ministar za turizam Haris Teoharis.

On je najavio i da će grčke granice za naše turiste najverovatnije biti otvorene već sredinom aprila, u okviru pilot projekta, iako sezona zvanično počinje 14. maja.

Foto: Tanjug

Grčki ministar turizma, koji je u poseti Beogradu, rekao je da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

„Veliki broj Srba je primio vakcine koje nisu odobrene u EU, ali bez obzira na to, razgovori koje smo imali i odluke koje su donete sa lekarima, ne postoji nikakvo pitanje povećanog rizika od bilo koje vakcine i neke od njih su već krenule u proceduru evropske registracije, tako da je odgovor jednostavan – sve vakcine su prihvaćene i u Grčkoj i oni koji ih budu primili biće u zelenoj traci za prelazak granice“, istakao je grčki ministar turizma.

Teoharis je rekao i da za decu do 10 godina neće biti potreban PCR test, što je bio slučaj i prošle godine, dok će za decu starijiju od 10 godina biti potreban negativan test.

On je najavio i otvaranje još dva granična prelaza sa Severnom Makedonijom, kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama. Podsetimo, trenutno je za ulazak u Grčku otvoren samo granični prelaz Promahonas sa Bugarskom.

Grčki ministar je najavio i da će Grčka od maja početi vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Ministarka za turizam Tatjana Matić i njen grčki kolega Haris Teoharis potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su rekli, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

Matić je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministarstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima i istakla da dva ministarstva čine sve kako bi se putovanja ove godine najpre odvila bezbedno.

„Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih“, rekla je Matić.

Foto: Tanjug

S obzirom da je Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih, rekla je Matić, to značajno olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje. „To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku“, istakla je Matić.

Odgovarajući na pitanja novinara o zamenskim putovanjima, za aranžmane koje naši turisti nisu zbog pandemije korona virusa iskoristili prošle godine, Matić je rekla da će oni imati prioritet.

„Prema podacima JUTA prošle godine je zaključeno oko 140.000 aranžmana, što znači da je to ukupno oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava i oni će imati prednost. Mogu da očekuju da će do kraja godine moći da zamene odnosno ostvare svoje vaučere u Grčkoj bez ikakvih problema čim se letnja sezona otvori“, rekla je ministarka Matić.

  • Anna

    29.3.2021 #1 Author

    Konačno lepe vesti za sve nas. Možemo da odahnemo i da možemo da razmišljamo o letovanju.

    Odgovori

  • Violet

    29.3.2021 #2 Author

    Dobra vest. Svakako, obostrani interes.

    Odgovori

  • Tanja

    29.3.2021 #3 Author

    To su odlične vesti! Baš se radujem putovanju ove godine! 💪

    Odgovori

  • Danijela

    29.3.2021 #4 Author

    Bar postoji nada da cemo videti more ove godine.

    Odgovori

  • GocaBG

    29.3.2021 #5 Author

    Na obostrano zadovoljstvo…

    Odgovori

  • Tina

    29.3.2021 #6 Author

    Najbolji smo turisti mi. Odluka je ocekivana, jer u suprotnom ne bi bila dobra za nas, a posebno za Grcku

    Odgovori

  • Zvezdana

    30.3.2021 #7 Author

    Ne uliva poverenje ova odluka… U sekundi se stvari menjaju… Videćemo.

    Odgovori

  • Sasa

    9.5.2021 #8 Author

    Zasluzili smo da nas grci ispostuju i dozvole ulazak ja cu sa porodicom preko Royal Charter Service-a ili cu u Autorentdoo da iznajmim dobar auto.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...