Čeka se usvajanje novog Akcionog plana

Nastavak programa „Moja prva plata“ neizvestan

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

22.1.2021 15:59 Autor: Julijana Vincan 0

Nastavak programa „Moja prva plata“ neizvestan Nastavak programa „Moja prva plata“ neizvestan
Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ zatvoren je 31. decembra 2020. godine, a prvi rezultati ovog programa mogu se... Nastavak programa „Moja prva plata“ neizvestan

Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ zatvoren je 31. decembra 2020. godine, a prvi rezultati ovog programa mogu se videti tek nakon završetka perioda od devet meseci, objašnjeno je u Ministarstvu za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja portalu Biznis.

„Do navedenog perioda sklopljeni su ugovori između svih učesnika u programu i proces osposobljavanja za samostalan rad na izabranim pozicijama kod poslodavaca je započeo. Prvi rezultati ovog programa se mogu videti tek nakon završetka perioda od devet meseci, koliko je trajanje programa“, naglašeno je u Ministarstvu.

Sastanak zaposlenih u kancelariji
Foto: Pexels.com

Na pitanje kakvi su planovi za budućnost kada je u pitanju ovaj projekat, u Ministarstvu su nam odgovorili da, s obzirom da još uvek nije usvojen Akcioni plan zapošljavanja za period od 2021. do 2023. godine, kao ni Program rada Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu, nisu u mogućnosti da nas informišu da li će i ako da, kada će se pokrenuti aktivnosti za realizaciju novog programa „Moja prva plata“ u 2021. godini.

Da podsetimo, program „Moja prva plata“ je mera kojom je Vlada Republike Srbije tokom pandemije uspela da očuva radna mesta i da zaposli više od 8.500 mladih.

„Cilj Programa je da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova. Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara“, istaknuto je na sajtu mojaprvaplata.gov.rs.

Muškarci i žene u čekaonici
Foto: Shutterstock

Dodaje da su za to opredeljene ukupno dve milijarde dinara iz budžeta Republike Srbije, koja se isplaćuju direktno licima na osposobljavanju, preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Pored iznosa koji isplaćuje država, poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, takođe će biti uplaćeni u skladu sa zakonom. Osposobljavanje za rad traje devet meseci“, stoji u opisu programa koji je u toku realizacije.

Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...