BLOKADA SUECKOG KANALA BLIŽI SE KRAJU

Nasukani brod ponovo zaplovio zahvaljujući plimi

SvetVesti

29.3.2021 09:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nasukani brod ponovo zaplovio zahvaljujući plimi Nasukani brod ponovo zaplovio zahvaljujući plimi
Teretni brod “Ever Given“ koji je od utorka bio nasukan u Sueckom kanalu, blokirajući ovaj najvažniji morski put između Evrope i Azije, ponovo je... Nasukani brod ponovo zaplovio zahvaljujući plimi

Teretni brod “Ever Given“ koji je od utorka bio nasukan u Sueckom kanalu, blokirajući ovaj najvažniji morski put između Evrope i Azije, ponovo je zaplovio u ponedeljak ujutro. Akcija oslobađanja gigatntskog broda uspela je zahvaljujući plimi koju je doneo pun Mesec, čemu su se spasioci i nadali prethodnih dana.  

Tokom dana akcija izvlačenja broda iz Sueckog kanala biće nastavljena, nakon čega će plovidba brodova između Crvenog mora i Mediterana biti nastavljena. Egipatske vlasti potvrdile su da će Kanal danas ponovo biti plovan, prenosi CNN.

Foto: Tanjug/AP

Na tranzit kroz kanal čeka ne manje od 369 brodova, među kojima su kontejnerski brodovi, tankeri za naftu i gas, a šteta od višednevnog zastoja se meri desetinama milijardi dolara. Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG). Šteta se meri milijardama dolara.

Podsetimo, brod je putovao iz Kine za Roterdam kada se pre tri dana nasukao na levu obalu Sueckog kanala usled olujnog nevremena i slabe vidljivosti.

Suecki kanal otvoren je 1869. godine, a dugačak je 193,3 kilometra. Kanal je širok od 61 do 91 metar. Oko 12 odsto svetskog obima trgovine prolazi kroz Suecki kanal, koji je glavni plovni put između Evrope i Azije, kao i 30 odsto ukupne kontejnerske robe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...