NBA LIGA UTVRDILA DATUM POČETKA NOVE SEZONE Uplašeni od mogućih gubitaka, vlasnici timova dogovorili start za mesec i po dana

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

6.11.2020 13:34 Autor: Marko Miladinović 0

NBA LIGA UTVRDILA DATUM POČETKA NOVE SEZONE Uplašeni od mogućih gubitaka, vlasnici timova dogovorili start za mesec i po dana NBA LIGA UTVRDILA DATUM POČETKA NOVE SEZONE Uplašeni od mogućih gubitaka, vlasnici timova dogovorili start za mesec i po dana
Višednevno ubeđivanje komesara NBA lige Adam Silvera sa vlasnicima 30 klubova napokon je urodilo plodom jer je noćas konačno došlo do dogovora o najvažnijim... NBA LIGA UTVRDILA DATUM POČETKA NOVE SEZONE Uplašeni od mogućih gubitaka, vlasnici timova dogovorili start za mesec i po dana

Višednevno ubeđivanje komesara NBA lige Adam Silvera sa vlasnicima 30 klubova napokon je urodilo plodom jer je noćas konačno došlo do dogovora o najvažnijim datumima u vezi sa sezonom 2020/2021.

I to u poslednjem trenutku, prenose američki mediji ESPN i The Ringer, jer bi eventualno odlaganje posle novogodišnjih praznika dodatno koštalo učesnike NBA lige više od milijardu dolara.

Taj novac bi njima bio jednako raspodeljen, o čemu smo više pisali OVDE.

Uz to, efekti gubitaka od igranja utakmica bez publike svakako neće moći da pokriju zarade od prodatih TV prava.

Sa planom za start naredne sezone već 22. decembra, posle čelnika timova, složila se i Unija igrača, reprezentativno telo koje ima veliki uticaj i koje je u istoriji takmičenja nekoliko puta dovelo do štrajka zbog nezadovoljstva kolektivnim ugovorom.

Foto: Pixabay.com

Pored samog ligaškog dela, utvrđeni su i datumi organizovanja ovogodišnjeg drafta za odabir najperspektivnijih mladih igrača (18. novembar) i otvaranja trening kampova (1. decembar).

To praktično znači da će početak kupovine slobodnih igrača na tržištu (free agents) biti umetnut negde u drugoj polovini ovog meseca, sa jako kratkim periodom trgovanja, što može da ide na štetu košarkašima kojima je letos istekao ugovor.

Podsetimo, jedan od njih je i naš Bogdan Bogdanović, čiji raniji planovi za novi višegodišnji ugovor od 12-15 miliona dolara po sezoni mogu da padnu u vodu.

Za Bogdanovića su interesovanje pokazali timovi Indiana Pacers i kandidat za šampiona Milwaukee Bucks, ali najveće šanse ipak ima da karijeru nastavi u Sakramentu.

Razlozi za i protiv ubrzanog početka nove sezone

Najvažniji razlog za utvrđivanje decembarskog početka NBA lige ekonomske je prirode. Tradicionalno, televizijski prenosi utakmica za božićne i novogodišnje praznike donose mnogo veću gledanost, a posledično i zarade od TV stanica i reklamnih sponzora.

Drugo, dogovorena sezona će umesto uobičajena 82 sadržati 72 ligaška kola. Ovime bi se, po njihovom završetku, i kasnije odigranom plej-ofu, NBA završila taman dovoljno pre Olimpijskih igara u Tokiju.

Foto: Tanjug/AP

Višegodišnji sukob NBA i Svetske košarkaške organizacije FIBA po usklađivanju takmičarskih kalendara aktuelni komesar NBA lige Silver nije hteo dodatno da potpiruje, pa je „izašao u susret“ kolegama iz globalne organizacije.

Olimpijada je već jednom pomerena zbog pandemije korona virusa, a niko ne može da garantuje da se to neće ponovo desiti.

Među gubitnicima zbog dogovorenog starta, osim već pomenutih slobodnih igrača na tržištu, biće i oni timovi koji su prethodnu sezonu završili zagazivši u jesen.

Na prvom mestu to su LA LAkers, Miami Heat, ali i drugi finalisti zapadne i istočne konferencije, Denver Nuggets našeg Nikole Jokića, i Milwaukee Bucks sa Janisom Adetokumpom (Giannis Antetokounmpo).

Najnezadovoljniji od svih, piše The Ringer, biće Lebron Džejms (LeBron James). Aktuelni MVP finala i šampion ima 35 godina a rigorozan tempo igranja, često i veče za veče, mogu da mu odmognu od željene odbrane titule.

Džejms spada u najplaćenije sportiste 2020. godine, ali i najbogatije svih vremena, o čemu više možete da pročitate OVDE.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...