NBS OČUVALA CENOVNU I FINANSIJSKU STABILNOST U 2020. U narednoj godini rast od šest odsto, kaže Tabaković

BankeNovacSrbijaVesti

29.12.2020 14:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NBS OČUVALA CENOVNU I FINANSIJSKU STABILNOST U 2020. U narednoj godini rast od šest odsto, kaže Tabaković NBS OČUVALA CENOVNU I FINANSIJSKU STABILNOST U 2020. U narednoj godini rast od šest odsto, kaže Tabaković
U 2020. godini, koju su obeležile pandemija i kriza koja je pogodila ceo svet, Narodna banka Srbije (NBS) je očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost,... NBS OČUVALA CENOVNU I FINANSIJSKU STABILNOST U 2020. U narednoj godini rast od šest odsto, kaže Tabaković

U 2020. godini, koju su obeležile pandemija i kriza koja je pogodila ceo svet, Narodna banka Srbije (NBS) je očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost, kojima je bitno doprinosila i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa, navodi se u saopštenju centralne banke.

„I u vanrednim okolnostima, NBS je ispunila svoje zakonom definisane ciljeve. Inflacija je očuvana na niskom nivou, a na taj način je očuvana i realna vrednost zarada. Dinar je ostao relativno stabilan prema evru, što privredi i građanima daje neophodnu izvesnost za poslovanje i planiranje“, navodi se u saopštenju. .

Dinarska štednja je nastavila dvocifren rast i dostigla najveće iznose do sada, dok su problematični krediti dodatno smanjeni na najniži nivo do sada, navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

“Očekujemo da zadržana srednjoročna ekonomska perspektiva Srbije i mere Vlade i NBS doprinesu oporavku domaće tražnje, što će, uz dalju normalizaciju eksterne tražnje, uticati na više nego potpun oporavak naše privrede u sledećoj godini, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od oko šest odsto”, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Inflacija u Srbiji je i u 2020. godini, u uslovima pandemije virusa korona, ostala čvrsto pod kontrolom NBS i u proseku je, zaključno s novembrom, iznosila 1,6 odsto. Time je zadržan kontinuitet poželjne niske inflacije, koja je u Srbiji u proteklih sedam godina u proseku iznosila ispod dva odsto na međugodišnjem nivou. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa. Prema projekcijama NBS i u naredne dve godine inflacija će ostati niska.

Devizne rezerve Srbije su i tokom 2020. godine očuvane na visokom i stabilnom nivou (više od 13 milijardi evra), uprkos uslovima svetske ekonomske krize, navodi se u saopštenju. Kako se ističe, prilikom upravljanja deviznim rezervama rukovodimo se principom diversifikacije, pa je u prošloj i ovoj godini učešće zlata u deviznim rezervama, kao jednog od sigurnih utočišta u izuzetno neizvesnim tržišnim uslovima, povećano na više od 13 odsto, čime je udvostručeno u odnosu na kraj 2018. godine.

Dinarska štednja je povećana za više od 16 odsto tokom 2020. godine, na novi rekordni nivo – više od 92 milijarde dinara. Kako je istaknuto, dinarska štednja se od 2013. godine u proseku godišnje povećava za oko 25 odsto, te je više od pet puta veća nego 2012. godine.

Foto: Tanjug

Od izbijanja pandemije, referentnu kamatnu stopu NBS je smanjila za 1,25 procentnih poena, na jedan odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. Najpovoljniji uslovi finansiranja privrede i građana, uz efekte moratorijuma i odobravanja kredita mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iz garantne šeme, omogućili su nastavak dvocifrenog rasta kreditne aktivnosti i privredi i stanovništvu, a time i brži oporavak privrede od posledica pandemije, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti, percepcija Srbije kao investicione destinacije ostaje povoljna. To potvrđuje i emisija evroobveznice na međunarodnom finansijskom tržištu po najpovoljnijim uslovima do sada (1,066 odsto u evrima na rok od deset godina), kao i nastavak priliva stranih direktnih investicija.

Uspešno su završeni četvrto i peto (poslednje) razmatranje ekonomskog programa Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom, koji se sprovodi uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike. Konstatovano je da NBS sa MMF nema reformskih ciljeva i nezavršenih zadataka.

U martu 2020. godine, NBS je, kao jedna od prvih centralnih banaka u Evropi, usvojila propise kojima je omogućen prvi zastoj u otplati obaveza (moratorijum) za dužnike banaka i davalaca finansijskog lizinga, koji je trajao 90 dana.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

U decembru 2020. godine, NBS je propisala obavezu za banke i davaoce finansijskog lizinga da odobre olakšicu u otplati obaveza dužnicima koji zbog okolnosti izazvanih pandemijom ne mogu da izmiruju svoje obaveze. Olakšice se odnose na reprogram i refinansiranje kredita uz odobravanje grejs perioda od šest meseci i odgovarajućeg produženja roka otplate, tako da mesečne obaveze dužnika ne budu veće od onih iz plana otplate pre odobravanja olakšica. Olakšice koje je propisala NBS kao i sve druge mere, omogućile su očuvanje visokog kvaliteta kreditnih portfolija banaka, pri čemu je učešće problematičnih kredita svedeno na istorijski minimum, i na kraju novembra 2020. godine iznosi 3,48 odsto.

Dinari
Foto: Shutterstock

NBS ističe da je paketima monetarnih i fiskalnih mera, koje su doneti zajedno sa Vladom Srbije, sprečen je veći pad poslovnog i potrošačkog poverenja tokom prvih meseci pandemije. Očuvani su proizvodni kapaciteti i radna mesta, što je omogućilo brz oporavak privrede. Kada se posmatra ukupan bruto domaći proizvod, već u trećem tromesečju završeno je dve trećine oporavka, a najvažniji pokazatelji, poput industrijske proizvodnje, robnog izvoza i prometa u trgovini na malo, tokom trećeg tromesečja dostigli su pretkrizni nivo. Kao rezultat koordinisanih mera NBS i Vlade, Srbija će ove godine zabeležiti najpovoljniji rezultat u Evropi po pitanju stope rasta BDP.

“Očekujemo da zadržana srednjoročna ekonomska perspektiva Srbije i mere Vlade i NBS doprinesu oporavku domaće tražnje, što će, uz dalju normalizaciju eksterne tražnje, uticati na više nego potpun oporavak naše privrede u sledećoj godini, uz stopu rasta BDP od oko šest odsto”, zaključila je Tabaković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...