Vodič kroz instant plaćanje

NBS pokrenula novi sajt o najsavremenijem načinu plaćanja

BankeNovacSrbijaVesti

28.7.2021 17:25 Autor: Miljan Paunović 0

NBS pokrenula novi sajt o najsavremenijem načinu plaćanja NBS pokrenula novi sajt o najsavremenijem načinu plaćanja
Narodna banka Srbije pokrenula je novu internet prezentaciju – IPS (Instant plaćanja Srbije), koja predstavlja vodič kroz sve pojedinosti u vezi sa instant plaćanjima, najbržem, najsigurnijem... NBS pokrenula novi sajt o najsavremenijem načinu plaćanja

Narodna banka Srbije pokrenula je novu internet prezentaciju – IPS (Instant plaćanja Srbije), koja predstavlja vodič kroz sve pojedinosti u vezi sa instant plaćanjima, najbržem, najsigurnijem i najsavremenijem načinu plaćanja, saopšteno je iz NBS.

Posebna stranica na sajtu posvećena je trgovcima – navedene su korisne smernice u vezi s mogućnošću instant plaćanja na fizičkim i internet prodajnim mestima.

– Niski troškovi obrade transakcija i cenovna politika Narodne banke Srbije treba da podstaknu i one trgovce koji imaju niske marže i nisku prosečnu vrednost transakcije da svojim kupcima omoguće ovu vrstu plaćanja – navode iz NBS.

Pored plaćanja karticom, instant plaćanje mobilnim telefonom predstavlja najsavremeniji i najpovoljniji način bezgotovinskog plaćanja na prodajnim mestima. Ovaj vid plaćanja ima značajne prednosti za trgovce u domenu nižih troškova implementacije i mogućnosti raspolaganja svojim novčanim sredstvima u svega nekoliko sekundi s obzirom na to da se plaćanja izvršavaju u Instant platnom sistemu Narodne banke Srbije (IPS NBS) gde se transakcije izvršavaju u proseku za jednu sekundu.

Instant plaćanje se obavlja na prodajnim mestima trgovaca i to u bilo koje vreme, svakog dana u godini i to putem dva metoda IPS pokaži i IPS skeniraj. U tom smislu, instant plaćanja pružaju veći spektar mogućnosti za implementaciju npr. mobilnih aplikacija trgovaca, rešenja trgovaca povezanih sa kasom, kao i rešenja za internet prodajna mesta. 

Trenutno se u Srbiji instant plaćanje može obaviti na 1500 naplatnih mesta trgovinskih lanaca Mercator-S, Roda i Idea metodom IPS pokaži, kao i u svim drugim prodajnim objektima koji su označeni logoom IPS na ulazu, odnoso logoom IPS skeniraj ili IPS pokaži na naplatnom mestu u zavisnosti od metoda za koji se opredelio trgovac.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...