očekuje se dobra poljoprivredna sezona i slabljenje troškovnih pritisaka

NBS: U drugom tromesečju pad inflacije, rast BDP-a između četiri i pet odsto

BankeNovacSrbijaVesti

18.2.2022 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

NBS: U drugom tromesečju pad inflacije, rast BDP-a između četiri i pet odsto NBS: U drugom tromesečju pad inflacije, rast BDP-a između četiri i pet odsto
Prognoze Narodne banke Srbije su da će međugodišnja  inflacija u Srbiji u prvom tromesečju ove godine biti oko tekućeg nivoa, odnosno oko 7,9 odsto,... NBS: U drugom tromesečju pad inflacije, rast BDP-a između četiri i pet odsto

Prognoze Narodne banke Srbije su da će međugodišnja  inflacija u Srbiji u prvom tromesečju ove godine biti oko tekućeg nivoa, odnosno oko 7,9 odsto, ali da će u drugom tromesečju početi da opada i krajem godine vratiti se u ciljani raspon od 3,5 do četiri odsto, rekla je u petak guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je na prezentaciji Mesečnog izveštaja o inflaciji kazala da ostaje procena NBS da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine, kao i u narednim godinama, biti između četiri i pet procenata, prenosi Beta.

„Inflacija je opredeljena rastom cena energenata i hrane i to su faktori na koje mere monetarne politike imaju mali ili gotovo nikakav uticaj“, rekla je Tabaković.

Ona je istakla da se pad inflacije očekuje po osnovu procene da će biti dobra poljoprivredna sezona i da će oslabiti efekti viših troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja po raznim osnovama – svetskih cena primarnih proizvoda, zastoja u globalnim lancima snabdevanja, cena međunarodnog transporta, proizvođačkih i uvoznih cena.

Prioritet monetarne politike u narednom periodu biće održavanje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku rastu privrede, daljem rastu zaposlenosti i životnog standarda građana, jačanju izvoznog sektora kao i očuvanju investicionog ambijenta, navedeno je u februarskom izveštaju NBS o inflaciji.

  • NINO

    18.2.2022 #1 Author

    Taman oko izbora 🤣🤣🤣🤣

    Odgovori

  • Ika

    18.2.2022 #2 Author

    Kod nas cene samo rastu, gde je taj pad?

    Odgovori

  • MAJA

    18.2.2022 #3 Author

    Treba dobro osmisliti poteze monetarne politike …Sećamo se 93.godine i hiperinflacije, nepovratilo se nikada

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.2.2022 #4 Author

    Nesto sam skrpticna oko tog pada na 3,5

    Odgovori

  • DANIJELA

    18.2.2022 #5 Author

    Cene rastu a podaci to ne govore.

    Odgovori

  • TINA

    18.2.2022 #6 Author

    Sve je moguce. Ubrzo cemo I videti pravu situaciju

    Odgovori

  • BOJANA

    19.2.2022 #7 Author

    E to bih volela da vidim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...