Potreba hrvatske za uvozom strane radne snage raste iz godine u godinu

Nedostaje 100.000 vozača, ključno je motivisati ljude boljim uslovima rada

BiznisBolji posaoFirme u fokusuRegionU fokusuVesti

2.10.2021 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nedostaje 100.000 vozača, ključno je motivisati ljude boljim uslovima rada Nedostaje 100.000 vozača, ključno je motivisati ljude boljim uslovima rada
Prema procenama Sindikata hrvatskih vozača u Hrvatskoj nedostaje oko 100.000 vozača, radne snage nedostaje i u drugim sektorima. Iz sindikata vozača poručuju – ključno... Nedostaje 100.000 vozača, ključno je motivisati ljude boljim uslovima rada

Prema procenama Sindikata hrvatskih vozača u Hrvatskoj nedostaje oko 100.000 vozača, radne snage nedostaje i u drugim sektorima.

Iz sindikata vozača poručuju – ključno je motivisati ljude za ovo zanimanje boljim uslovima rada i većim platama, piše Seebiz.eu.

„Situacija u Velikoj Britaniji pogodiće i nas, jer oni rešavaju svoj problem tako da će uvesti vozače iz drugih zemalja. Tu će se sigurno naći i vozači iz Hrvatske jer Engleska i danas ima puno bolje uslove i daleko veća primanja nego što ih mi imamo u Hrvatskoj“, smatra predsednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin.

Radnika već godinama nedostaje i u građevinarstvu.

„Nedovoljno dece polazi u školi za zidare, nema zidara, nema tesara“, rekao je direktor građevinske kompanije Alen Vugrin.

Potreba za uvozom strane radne snage raste iz godine u godinu.

„Kada govorimo o deficitarnim zanimanjima to su godinama ista zanimanja – ugostiteljstvo, turizam, građevina, prevoz, trgovina, prerađivačka industrija, u zavisnosti od dela godine i meseca“, kaže Ivana Drobac Kerm, iz Odseka za pripremu za zapošljavanje HZZ-a.

Neusklađenost između ponude i potražnje jedan je od glavnih problema tržišta rada. Rešenje leži u programima osposobljavanja i prekvalifikacija te ranom profesionalnom usmeravanju učenika.

  • Snezana

    2.10.2021 #1 Author

    Ni ovde nista nije bolje.

    Odgovori

  • GocaBG

    2.10.2021 #2 Author

    Kao i kod nas…

    Odgovori

  • Mara

    3.10.2021 #3 Author

    Otišli ljudi gde im je bolje

    Odgovori

  • Stefan

    3.10.2021 #4 Author

    Treba zaista svakog motivisati…

    Odgovori

  • Jelena

    4.10.2021 #5 Author

    Najzalosnije je sto su zanati zamrli, niko vise rukama nista ne zna da uradi, a i ako zna plate su nikakave.. Logican sled stvar..

    Odgovori

  • Tanja

    5.10.2021 #6 Author

    Zbog malih zarada na ne tako lakim poslovima, mladi se odlučuju za nešto drugo. Tužno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...