dve države članice pod lupom zbog ograničavanja sloboda

Neizvesna isplata pomoći Poljskoj i Mađarskoj iz fonda EU

EUVesti

7.9.2021 20:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neizvesna isplata pomoći Poljskoj i Mađarskoj iz fonda EU Neizvesna isplata pomoći Poljskoj i Mađarskoj iz fonda EU
Zbog sumnji vezanih za poštovanja načela pravne države, Evropska unija još nije spremna da isplati Poljskoj i Mađarskoj milijarde evra sredstva za savladavanje posledica... Neizvesna isplata pomoći Poljskoj i Mađarskoj iz fonda EU

Zbog sumnji vezanih za poštovanja načela pravne države, Evropska unija još nije spremna da isplati Poljskoj i Mađarskoj milijarde evra sredstva za savladavanje posledica korone, jer komesar Valdis Dombrovskis želi dodatne provere.

Pre odobravanja isplate novca iz takozvanog Fonda za obnovu i oporavak od korona krize moraju se obaviti dodatne provere, izjavio je u Briselu komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis.

U poljskom planu obnove ima još tačaka kojima se treba pozabaviti, kaže on i dodaje da se sagledava i problem davanja prednosti nacionalnom pravu nad pravom EU i mogućim posledicama koje to može imati na poljski plan obnove, prenosi Tanjug pozivajući se na Deutsche Welle. Prema njegovim rečima, Komisija je u vezi s tim u kontaktu s poljskom vladom.

U Poljskoj je trenutno u toku sudski proces o pitanju imaju li poljski zakoni prednost nad zakonima Evropske unije. Kritičari optužuju poljsku vladu da je reformama poslednjih godina potkopala nezavisnost pravosuđa.

Evropska komisija je protiv Poljske već pokrenula više postupaka zbog kršenja ugovora i podnela tužbe Evropskom sudu. Dombrovskis je sad potvrdio da su ti prigovori deo rasprave o pomoći Poljskoj za savladavanje korona krize.

Pored toga, EK preti obustavom novčanih sredstava za pet poljskih regiona koji su se proglasili „zonama slobodnim od LGBT“. Sredstva iz fonda za obnovu nakon pandemije stavljena su „na led“ dok se ti regioni ne distanciraju od svoje odluke, objavio je jedan od tih regiona, kao i Evropska unija.

Proglašenje područjem, radnim mestom ili delatnošću „slobodnom od LGBT“ predstavlja delovanje koje je u suprotnosti sa članom 2 Ugovora Evropske unije. U Poljskoj se takođe više gradova proglasilo „zonama slobodnim od LGBT“. To pre svega ima simbolično značenje, jer na taj način želi da se spreči podsticanje manifestacija homoseksualnih, biseksualnih i transeksualnih osoba.

I u slučaju Mađarske EU ne isplaćuje pomoć za obnovu nakon korona pandemije. „Naravno da uzimamo u obzir i prigovore u pogledu poštovanja načela pravne države koji su identifikovani u slučaju Mađarske“, rekao je Dombrovskis ne navodeći pojedinosti.

Iz krugova EU može se čuti da se radi o postupcima protiv moguće zloupotrebe novca iz EU. Vlada u Budimpešti optužuje Evropsku komisiju da pomoć uslovljava ukidanjem jednog spornog zakona. On zabranjuje informisanje dece o homoseksualnom načinu života.

Predsednici država i vlada EU prošle godine su prihvatili odluku o osnivanju Fonda za pomoć u savladavanju posledica korona pandemije teškom 750 milijardi evra. Da bi dobile novac iz tog fonda, zemlje-članice morale su da predstave konkretne planove investicija i obnove o kojima bi Komisija odlučila u roku od dva meseca.

Poljska i Mađarska su svoje planove obnove dostavile još u maju. Prema dosadašnjim podacima, Mađarska bi trebalo da dobije 7,2 milijarde evra bespovratne pomoći, a Poljska ukupno 40 milijardi evra nepovratne pomoći i kredita. Ali, odluka o planovima obeju zemalja je odložena.

Evropska unija optužuje vlade u Budimpešti i Varšavi da sistematski potkopavaju osnovna demokratska načela kao što su podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, kao i slobodu medija. U slučaju mađarskog plana obnove, Komisija je prigovorila da ima nedostataka u borbi protiv korupcije i da nedostaje nezavisnost pravosuđa.

Planove većine drugih zemalja-članica, EK je brzo odobrila. Ovog ponedeljka, Savet ministara privrede i finansija, koji daje konačnu saglasnost, odobrio je planove Irske i Češke. Nemački plan odobren je još u junu, a prvi novac iz fonda doznačen je krajem avgusta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...