Deo zaposlenih preuzeće sestrinska Yura

Shinwon iz Niša zatvara deo proizvodnje, neizvesno šta će biti sa skoro 400 radnika

SrbijaVesti

7.9.2021 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Shinwon iz Niša zatvara deo proizvodnje, neizvesno šta će biti sa skoro 400 radnika Shinwon iz Niša zatvara deo proizvodnje, neizvesno šta će biti sa skoro 400 radnika
Na oglasnoj tabli niškog pogona kompanije Shinwon piše da će „zbog velikog poslovnog gubitka i promene količine instalacija koja može da se realizuje, do... Shinwon iz Niša zatvara deo proizvodnje, neizvesno šta će biti sa skoro 400 radnika

Na oglasnoj tabli niškog pogona kompanije Shinwon piše da će „zbog velikog poslovnog gubitka i promene količine instalacija koja može da se realizuje, do kraja septembra biti zatvoren deo proizvodnje“, a radnicima na neodređeno vreme ponuđeno je da pređu u fabriku Yura, čija su ćerka firma.

Od 660 onih koji rade u sektoru proizvodnje auto-instalacija, 264 je za stalno i samo oni će moći da pređu u drugu fabriku, dok je sudbina gotovo 400 radnika nejasna, pišu Južne vesti.

Nakon što je u januaru bez posla ostalo 233 radnika, od kojih većini nije produžen ugovor, sada slede nova otpuštanja u pogonu južnokorejske firme u Srbiji, i to od kraja septembra.

Prema dokumentu „Odluka o zatvaranju organizacionog dela društva – Sektora proizvodnje instalacija sa svim unutrašnjim organizacionim jedinicama službama“ koji se prosleđuje radnicima, a koji je i okačen na oglasnoj tabli kompanije, gasi se sektor proizvodnje auto-instalacija sa 660 zaposlenih radnika, a njima 264 koji su zaposleni na neodređeno ponuđeno je da pređu u sestrinsku fabriku i rok da se izjasne imaju do 11. septembra.

SHINWON DOO NIŠ

RADNA ZONA DONJE MEĐUROVO BB, Niš (Palilula), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
26.122.510,42 (2020)
Broj zaposlenih:
676 (2020)

Oni koji ne pristaju na prelazak, prema odluci, nemaju pravo na otpremninu ni nadoknadu iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Zaposlenima koji budu odbili da prihvate ponudu za izmenu ugovorenih uslova rada biće otkazan ugovor o radu zbog neprihvatanja ponuđenih mera za zapošljavanje i u tom slučaju zaposleni nemaju pravo na otpremninu, a ni pravo na novčanu nadoknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. S obzirom na činjenicu da će poslodavac realizacijom mere za rešavanje viška zaposlenih obezbediti rad kod drugog poslodavca za sve zaposlene, poslodavac neće isplaćivati otpremninu, te shodno tome poslodavac nije obezbedio određena finansijska sredstva za rešavanje socio-ekonomskog položaja zaposlenih“, stoji u obaveštenju radnicima.

Kao razlog za gašenje dela proizvodnje, kako stoji u dokumentu, navodi se veliki poslovni gubitak.

Na osnovu utvrđenog akumuliranog deficita u vezi sa proizvodnjom auto-instalacija, Shinwon zatvara Sektor proizvodnje auto-instalacija sa svim unutrašnjim organizacionim jedinicama i poslovima u okviru službi. Razlog je veliki poslovni gubitak prikazan u poslovnom profitu, kao i velika promena količine instalacija koju Shinwon može da realizuje u skladu sa zahtevom kupca, stoji u dokumentu.

Posao u kompaniji Yura moći će da prihvate 264 radnika i tamo će dobiti ugovor na određeno na period od najmanje šest meseci. Kako saznaju Južne vesti, sektor u kome se proizvode brisači se ne gasi, ali u njemu radi mnogo manji broj radnika, i to tek samo nekoliko desetina.

Radnici kažu da ih je ovakva odluka zatekla, iako se od ranije spekuliše o zatvaranju Shinwona koji u Nišu posluje od 2011. godine.

  • Anna

    7.9.2021 #1 Author

    Katastrofa. I ovi nesrećnici koji pređu na drugo radno mesto verovatno će kroz pola godine ostati bez posla.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...