NEIZVESNA PRAZNIČNA TURISTIČKA SEZONA U EVROPI Nemačka traži zatvaranje skijališta, Austrija se protivi

EUVesti

26.11.2020 12:35 Autor: Vladimir Jokanović 1

NEIZVESNA PRAZNIČNA TURISTIČKA SEZONA U EVROPI Nemačka traži zatvaranje skijališta, Austrija se protivi NEIZVESNA PRAZNIČNA TURISTIČKA SEZONA U EVROPI Nemačka traži zatvaranje skijališta, Austrija se protivi
Nemačka koja predsedava Savetu EU tražiće od evropskih partnera zatvaranje skijališta do 10. januara u okviru mera borbe protiv širenja epidemije korona virusa. Ovaj... NEIZVESNA PRAZNIČNA TURISTIČKA SEZONA U EVROPI Nemačka traži zatvaranje skijališta, Austrija se protivi

Nemačka koja predsedava Savetu EU tražiće od evropskih partnera zatvaranje skijališta do 10. januara u okviru mera borbe protiv širenja epidemije korona virusa. Ovaj predlog usklađen je sa francuskim planovima, ali je izazvao negodovanje u Austriji, jer bi to značilo ukidanje sezone božićnih i novogodišnjih praznika.

„Otvoreno ću reći da to neće biti lako, ali pokušaćemo“, rekla je u sredu nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa liderima federalnih država u Berlinu. Oni urgiraju da Nemci ostanu kod kuća tokom zimskih praznika, a u dogovoru federalnih država sa saveznom vladom odlučeno je da rade sa evropskim vlastima na tome „da ne dozvole skijaški turizam do 10. januara“, prenosi EurActiv.

Foto: Tanjug/AP

Predlog Nemačke došao je dan nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao da će skijališta njegove zemlje ostati zatvorena do kraja godine. On je naveo da će se konsultovati sa evropskim partnerima radi usklađivanja početka zimske sezone. Nacionalno udruženje planinskih centara u Francuskoj ocenilo je da je Makronov predlog „veoma štetan za ekonomiju Alpa“.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kostinger (Elisabeth Koestinger) izjavila je povodom nemačkog predloga da „nije videla nikakve koristi od poziva za zatvaranje skijališta“. Ona je istakla da su austrijske kompanije već izradile sveobuhvatne koncepte bezbednosti za skijaše tokom praznika. „Zimski praznici u Austriji biće bezbedni“, navela je Kostinger. Slovenija će sačekati instrukcije Brisela povodom otvaranja skijališta, saopštilo je Ministarstvo ekonomije, prenosi STA.

Foto: Pixabay.com

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) podržao je odlaganje početka skijaške sezone i naglasio potrebu za evropskim rešenjem. „Ako bi Italija odlučila da zatvori sve svoje žičare, bez ikakve podrške Francuske, Austrije i drugih zemalja, tada bi italijanski turisti rizikovali da odu u inostranstvo i da zarazu donesu kući“, rekao je Konte, prenosi BBC.

Austrija je upozorila EU da će „morati da plati“ zatvaranje skijališta. Beč se istovremeno nalazi u sudskom postupku, koji je otvoren zbog skijaškog sela Išgl odakle se u martu raširila zaraza korona virusom u 45 zemalja nakon što su skijaši odneli virus kućama. Privatna agencija za zaštitu prava potrošača iz Austrije saopštila je da su protiv pomenutog skijaškog centra podnete četiri tužbe u kojima je zatražena odšteta u visini od po 100.000 evra, a da je još 6.000 osoba iz više zemalja najavilo tužbe po istom osnovu.

  • Anna

    30.11.2020 #1 Author

    Teška situacija se odražava na ekonomije svih zemalja. Ali definitivno smo svi bili svedoci da zatvaranje ne sprečava zarazu, a da izaziva negodovanje kod stanovništva.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...