PRAZNIČNO SKIJANJE U EVROPI NEIZVESNO Evropska komisija nije nadležna za otvaranje zimskih centara

BiznisEULifestyleRegionSvetTurizamVesti

27.11.2020 12:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

PRAZNIČNO SKIJANJE U EVROPI NEIZVESNO Evropska komisija nije nadležna za otvaranje zimskih centara PRAZNIČNO SKIJANJE U EVROPI NEIZVESNO Evropska komisija nije nadležna za otvaranje zimskih centara
Svaka zemlja članica EU treba sama da odluči da li će otvarati skijališta za predstojeće praznike, saopštila je Evropska komisija. Povodom inicijative Nemačke da... PRAZNIČNO SKIJANJE U EVROPI NEIZVESNO Evropska komisija nije nadležna za otvaranje zimskih centara

Svaka zemlja članica EU treba sama da odluči da li će otvarati skijališta za predstojeće praznike, saopštila je Evropska komisija. Povodom inicijative Nemačke da skijališta u Evropi budu zatvorena do 10. januara, EK navodi da to „nije evropska nadležnost“.

U obrazloženju svoje nenadležnosti za to pitanje, EK je saopštila da ne postoji jedinstven pristup postepenom, naučno utemeljenom i efikasnom ukidanju mera zatvaranja.

Austrija se usprotivila predlogu i najavila da će njena skijališta biti otvorena tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Pokrajinske vlasti u Bavarskoj, poznatom nemačkom skijaškom regionu, saopštile su da zbog pandemije korona virusa „ne može biti klasičnog prazničnog skijanja“. Bavarski premijer upozorio je Nemce koji bi eventualno otišli do susedne Austrije na skijanje da ih očekuje 10 dana obaveznog karantina po povratku, pa makar i ako su bili na jednodnevnom izletu, prenosi EurActiv.

Foto: Pixabay.com

Premijer Italije Đuzepe Konte (Giusepe Conte) predložio je da se u dogovoru sa Nemačkom i Francuskom sačini zajednički Evropski protokol za zatvaranje skijaškog turizma. „Nije moguće dozvoliti praznike na snegu, ne možemo to priuštiti“, rekao je Konte u televizijskoj emisiji. Skijaški centri u Dolomitima poručili su da bi ih zatvaranje odvelo u propast, jer oko polovine sezonskih prihoda dolazi od božićnih praznika.

Francuska zimska odmarališta mogu biti otvorena tokom božićnog odmora, rekao je premijer Žan Kasteks (Jean Castex) ali žičare moraju ostati zatvorene. „Naravno, svako može slobodno da putuje u odmaralište kako bi uživao u čistom vazduhu naših divnih planina i prodavnice će biti otvorene, ali neće barovi i restorani“, rekao je Kasteks, prenosi Tanjug.

Kancelar Austrije Sebasijan Kurc (Sebastian Kurz) rekao je da je skijanje deo nacionalnog identiteta i da će skijališta biti otvorena tokom zimskih praznika, ali da će se primenjivati poseban režim kako bi se smanjili rizici od zaraze. Turisti će sve vreme morati da održavaju distancu ne manju od jednog metra, da nose maske na ski liftovima i gondolama, dok će barovi i restorani usluživati samo goste koji sede za stolovima.  

Foto: Pixabay.com

U Švajcarskoj, koja nije članica EU, vlasti, skijaši i turistički sektor jedinstveni su u stavu „da se može skijati uz plan zaštite“, kako je naveo tamošnji ministar zdravlja. Vlada će još jednom analizirati situaciju pred praznike, a suština je poverenje u skijaše da će poštovati mere zaštite i da će nositi masku uvek i svuda osim na stazi tokom spuštanja.

U Španiji se računalo sa otvaranjem skijališta 21. decembra, kada je planirano ukidanje zabrane prelaska pokrajinskih granica, a regionalne i lokalne vlasti tek treba da definišu uslove za praznični turizam u Pirinejima.

Bugarska ne planira da otkaže skijanje tokom praznika, a tri glavna zimska centra, Bansko, Pamporovo i Borovec biće otvoreni u decembru. Restorani i barovi ostaće zatvoreni do 21. decembra, ali hoteli i odmarališta primaju rezervacije.

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo ekonomije Slovenije saopštilo je da očekuje preporuke EU za skijašku sezonu, kao i da vlada o tome nije raspravljala, prenosi STA. Ljubljana je saopštila da će slediti uputstva Brisela, a pre tri nedelje mediji su izvestili da Slovenija uprkos epidemiji očekuje veliki broj turista iz susedne Hrvatske. Zabrana javnog prevoza, koja je trenutno na znazi, odnosi se i na žičare.

Poljska je najavila da će skijališta biti otvorena, ali samo za lokalne goste i samo tokom školskog raspusta, dok će hoteli i restorani ostati zatvoreni, prenosi Guardian. Češka i Slovačka nisu još iznele plan za skijašku sezonu, a Yahoo Finance navodi da su pripeme za zimsku sezonu u Srbiji u punom jeku, kao i da se očekuju domaći i inostrani turisti. Skijaški centri oko Sarajeva nude aranžmane za skijanje od 12. decembra.

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će tražiti od Brisela zatvaranje skijališta u EU sve do 10 januara, uključujući i božićne praznike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...