potencijalne strože zapadne finansijske sankcije

Neizvesnost na evropskom tržištu nafte zbog ukrajinske krize

SvetVesti

29.1.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neizvesnost na evropskom tržištu nafte zbog ukrajinske krize Neizvesnost na evropskom tržištu nafte zbog ukrajinske krize
Evropsko tržište nafte i rafinerije najviše su izloženi potencijalnim strožim zapadnim finansijskim sankcijama koje bi mogle uslediti u slučaju novog sukoba između Rusije i... Neizvesnost na evropskom tržištu nafte zbog ukrajinske krize

Evropsko tržište nafte i rafinerije najviše su izloženi potencijalnim strožim zapadnim finansijskim sankcijama koje bi mogle uslediti u slučaju novog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Kako piše Danas.rs pozivajući se na magazin „Nedelja“ Nacionalnog naftnog komiteta, otprilike polovina ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, trenutno oko 6,5 miliona barela po danu, šalje se u evropske zemlje gde oni čine otprilike četvrtinu ukupnog uvoza nafte i naftnih proizvoda.

Naftovodni sistem Družba prenosi oko milion barela sirove nafte dnevno sa ruskih polja u Evropu, uglavnom u rafinerije u Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj. Ukrajina doprema rusku naftu u Slovačku, Mađarsku i Češku kroz južni krak naftovoda Družba.

Većina analitičara, međutim, smatra da su izgledi za nove stroge sankcije koje bi pogodile isporuku ruske nafte u Evropu mali. Stručna javnost kaže da bi najgori scenario vojne eskalacije mogao smanjiti tranzit nafte Ural kroz Ukrajinu za 250.000 barela po danu.

Osim sirove nafte, Rusija je takođe važan dobavljač naftnih derivata za Evropu, u prvom redu polurafiniranog lož ulja, dizela i primarnog benzina.

  • Ika

    29.1.2022 #1 Author

    Opet će krajnji potrošači nadrljati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...