NEIZVESNOST NA SVETSKOM TRŽIŠTU HRANE Poljoprivredno-prehrambeni sektor pokazuje veću otpornost u odnosu na ostale
11.6.2020 18:50 Autor: Marija Jovanović
Svetsko tržište hrane, zbog pandemije korona virusa i tokom predstojećih meseci biće suočeno sa neizvesnošću, ali će poljoprivredno-prehrambeni sektor pokazati veću otpornost na pandemijsku krizu u odnosu na ostale sektore, pokazuje analiza Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
U izveštaju o izgledima tržišta hrane, FAO je izneo prve prognoze za proizvodnju i tržišna kretanja u periodu 2020-2021 i to za najtrgovaniju prehrambenu robu na svetu – žitarice, uljarice, meso, mleko, ribu i šećer, navodi se na sajtu FAO.
„Uticaji pandemije Covid-19 osetili su se u različitom stepenu u svim prehrambenim sektorima. Iako je Covid-19 predstavljao ozbiljnu pretnju za prehrambenu sigurnost u celini, naša analiza pokazuje da na globalnom nivou, poljoprivredna tržišta roba pokazuju da su otpornija na pandemiju nego mnogi drugi sektori. Međutim, zbog veličine izazova i ogromnih neizvesnosti, međunarodna zajednica mora ostati budna i spremna da reaguje, ako i kada bude potrebno“, rekao je Boubaker Ben-Belhasen (Boubaker Ben-Belhassen), direktor odeljenja za trgovinu i tržišta FAO.
Kad je reč o trendovima i tržišnim izgledima za ključne prehrambene namirnice, preliminarne procene FAO govore da će situacija sa ponudom i tražnjom žitarica ostati stabilna.
Prve projekcije ukazuju da će globalna proizvodnja žitarica u 2020. godini nadmašiti rekord prethodne godine za 2,6 odsto. Predviđa se da će svetska trgovina žitaricama u 2020/21 iznositi 433 miliona tona, što je porast za 2,2 odsto (9,4 miliona tona) u odnosu na 2019/20. godinu, što bi bio novi rekordni rast.
Prema procenama FAO, svetska proizvodnja mesa pašće za 1,7 odsto u 2020. godini usled bolesti životinja, ali i poremećaja na tržištu zbog Covid-19 i dugotrajnih posledica suša.
Međunarodna trgovina mesom verovatno će zabeležiti umeren rast, ali znatno sporiji nego 2019. godine. Svetske cene mesa pale su za 8,6 odsto od januara 2020. godine, pri čemu je najoštriji pad registrovala ovčetina.
Pandemija će snažno uticati na tržište morskih plodova, posebno svežih proizvoda jer su mere policijskog časa sputale aktivnost ribolovaca zbog čega je drastično smanjena ponuda, naročito škampi i lososa.
Očekuje se da će svetska proizvodnja šećera u 2019/20. drugu godinu zaredom pasti i to ispod procenjenog nivoa globalne potrošnje – prvi put u tri godine.
Bez obzira na poremećaje na tržištu koje je izazvala pandemija, svetska proizvodnja mleka pokazuje otpornost i verovatno će porasti za 0,8 odsto u 2020. godini. Međutim, očekuje se da se svetski izvoz mleka opasti za četiri odsto, usled smanjene potražnje za uvozom.
Na kraju, FAO predviđa da će na tržištu uljarica i derivata doći do daljeg zaoštravanja situacije sa globalnom ponudom i tražnjom usled pandemije i značajnog smanjenja proizvodnje.