NEMA DOVOLJNO PODRŠKE NI IZVORA FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Ovo su prvi koraci za sve početnike u poslovanju

AnalizaBiznisBolji posaoInovacijeInvesticijeMoja firmaNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

4.12.2020 14:35 Autor: Julijana Vincan 0

NEMA DOVOLJNO PODRŠKE NI IZVORA FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Ovo su prvi koraci za sve početnike u poslovanju NEMA DOVOLJNO PODRŠKE NI IZVORA FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Ovo su prvi koraci za sve početnike u poslovanju
U Srbiji trenutno ima 86.176 početnika u poslovanju, tačnije, privrednih subjekata koji posluju manje od dve godine, a registrovani su u periodu od 1.... NEMA DOVOLJNO PODRŠKE NI IZVORA FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Ovo su prvi koraci za sve početnike u poslovanju

U Srbiji trenutno ima 86.176 početnika u poslovanju, tačnije, privrednih subjekata koji posluju manje od dve godine, a registrovani su u periodu od 1. novembra 2018. godine do danas, pokazuju podaci koje je Privredna komora Srbije dostavila portalu Biznis.rs.

„Za ovu grupu privrednika trenutno ne postoji dovoljno adekvatne podrške niti stabilnih izvora finansiranja, zato što se za razliku od većine evropskih zemalјa, Srbija gotovo isklјučivo oslanja na komercijalne banke kao izvor finansiranja privrede, koje svojim uslugama ne prepoznaju u potpunosti početnike u poslovanju“, ističu u PKS.

Sastanak i kreativno stvaralaštvo, pisanje projekata
Foto: Pixabay.com

Dodaju da u strukturi finansijskog sektora banke čine više od 92 odsto, dok je u Evropi, prema podacima dobijenim od Evropske komisije, učešće banaka u finansijskom sektoru 70 procenata.

„Privredna komora Srbije kao implementacioni partner, deo je Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede i Nemačkom razvojnom bankom (KfW)“, naglašeno je u PKS.

Ovaj program pruža sveobuhvatnu podršku i odgovor je na realne potrebe početnika u poslovanju, prateći njihov razvoj od osnivanja, do dobijanja finansijske podrške i pružanja stručne savetodavne pomoći ključne u prvim godinama poslovanja.

Poslovni sastanak
Foto: Pexels.com

Kreiranje poslovno-investicionog plana – prvi korak

Kako polaznici u okviru Programa promocije preduzetništva i zapošljavanja realizaciju svog poslovnog poduhvata započinju kreiranjem poslovno-investicionog plana, to bi bio prvi preporučeni korak za sve koji žele da krenu u realizaciju svoje poslovne ideje.

Dodaju da je praksa pokazala da se procenat uspešnosti preduzetničkih poduhvata povećava razradom detaljnog plana ulaganja, raspoređivanja resursa i predviđanja rezultata, što sve čini delove ključnog dokumenta svakog poslovanja, a to je poslovno-investicioni plan.

„Pre nego što se pristupi izradi plana, potrebno je imati jasno definisanu poslovnu ideju, koja najčešće može doći iz prethodnog radnog iskustva, preuzimanja već postojećih poslovnih modela, kupovine postojećeg biznisa ili inovacija“, objašnjavaju naši sagovornici iz PKS.

Sastanak zaposlenih u kancelariji
Foto: Pexels.com

Nakon što se definiše poslovna ideja u skladu sa radnim iskustvom ili prilikama na tržištu, navode da je potrebno, pre svega, izvršiti detaljnu analizu okruženja. Ova analiza podrazumeva da detaljno sagledavanje stanja na tržištu i eksternih elemenata koji mogu uticati na poslovanje, ali i internih kapaciteta i resursa što će dalje biti ključni podaci za kreiranje poslovne strategije.

„Tek kada se stekne potpuna slika o tome u kakvom će se okruženju započeti poslovanje, moguće je kreirati poslovnu strategiju i definisati ključnu vrednost ka krajnjim korisnicima. Ovako postavljeni koraci predstavljaju kvalitativni deo poslovnog plana, koji se dalje kvantifikuje kroz detaljne finansijske projekcije i postavljanje jasnih ciljeva poslovanja“, naglasili su u PKS.

Žene na poslu
Foto: Pexels.com

Inovativna rešenja i potencijal za rast

U Fondu za inovacionu delatnost kažu da pod startapom najčešće podrazumevaju mlade kompanije, koje uz pomoć inovativnih rešenja pružaju odgovor na problem i imaju stalabilan poslovni model i potencijal da brzo rastu.

„Svestran i fleksibilan tim verovatno je i najbitnija karakteristika uspešnog startapa, jednostavno, ako ulazite u poduhvat ove vrste, morate biti spemni da se u potpunosti posvetite postizanju uspeha“, naglasio je program menadžer Fonda za inovacionu delatnost Dane Atanasković.

Dodaje da je podrška pri samom osnivanju i započinjanju rada startapa u Srbiji znatno bolja sada, uz sve više prilika za pribavljanje početnog kapitala i veliki broj habova i organizacija koje nude pomoć u razvoju poslovanja, kao i uvećanje broja privatnih investitora.

Sastanak i rad na laptopu
Foto: Unsplash.com

„Ipak, pre nego što se odlučite da započnete svoju startap priču, budite svesni svih rizika koje ova vrsta preduzetništva nosi, i spremni da radite najviše kada vam potencijalni klijenti i parneri govore – ne“, naglasio je Atanasković.

Kako bi se ove poslovne aktivnosti uspešno obavljale, potrebno je da se izvrši registracija privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre, o čemu ćete moći nešto više da pročitate u narednom tekstu na temu startapa u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...