bruto investicije u fiksni kapital u građevinarstvu značajno porasle

Nemačka privreda beleži rast od 0,2 odsto u prvom kvartalu

EUVesti

24.5.2024 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačka privreda beleži rast od 0,2 odsto u prvom kvartalu Nemačka privreda beleži rast od 0,2 odsto u prvom kvartalu
Ekonomija Nemačke je u prvom kvartalu na godišnjem nivou pala za 0,9 odsto, objavio je u petak savezni statistički organ Destatis. „To je uglavnom... Nemačka privreda beleži rast od 0,2 odsto u prvom kvartalu

Ekonomija Nemačke je u prvom kvartalu na godišnjem nivou pala za 0,9 odsto, objavio je u petak savezni statistički organ Destatis.

„To je uglavnom zbog činjenice da je Uskrs ove godine bio ranije i da su neki od državnih praznika bili u prvom kvartalu, za razliku od prethodne godine“, istakao je Destatis.

Na kvartalnoj osnovi, privreda zemlje je u periodu januar-mart porasla za 0,2 odsto.

„Nakon što je BDP pao krajem 2023. godine, nemačka privreda je 2024. započela pozitivnim rastom“, rekla je Rut Brend (Ruth Brand), predsednica Detatisa.

Iako je inflacija slabija, izdaci za krajnju potrošnju domaćinstava nisu se oporavili u prvom kvartalu, navodi Destatis.

„Oni su za 0,4 odsto niži u odnosu na prethodni kvartal, nakon cenovnog, sezonskog i kalendarskog prilagođavanja, jer su rashodi za krajnju potrošnju na hranu i odeću, na primer, smanjeni. Rashodi nemačke vlade su takođe bili niži za 0,4 odsto nego u prethodnom kvartalu“, navodi se u saopštenju.  

U međuvremenu, investicije su porasle u odnosu na četvrti kvartal 2023. godine, nakon slabe druge polovine 2023, bruto investicije u fiksni kapital u građevinarstvu značajno porasle za 2,7 odsto u prvom kvartalu 2024, nakon prilagođavanja cenama, sezonskim i varijacije kalendara.

  • SUNCE

    24.5.2024 #1 Author

    Nije neki geliki rast ali je bar promena pravca kretanja BDPa.

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #2 Author

    Bravo za njih

    Odgovori

  • PIKSI

    26.5.2024 #3 Author

    Oseti se inflacija svuda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.