troškovi isporuke porasli, ukupne cene inputa smanjene

Nemačka proizvodna aktivnost pala na petomesečni minimum u avgustu

EUPoslovanjeVesti

3.9.2024 11:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka proizvodna aktivnost pala na petomesečni minimum u avgustu Nemačka proizvodna aktivnost pala na petomesečni minimum u avgustu
Nemački proizvodni sektor doživeo je dublju kontrakciju u avgustu, pri čemu su nove porudžbine naglo pale i potražnja oslabila, posebno u građevinskom sektoru, prema... Nemačka proizvodna aktivnost pala na petomesečni minimum u avgustu

Nemački proizvodni sektor doživeo je dublju kontrakciju u avgustu, pri čemu su nove porudžbine naglo pale i potražnja oslabila, posebno u građevinskom sektoru, prema podacima Indeksa menadžera nabavke (PMI) objavljenim u ponedeljak.

Istraživanje Hamburške komercijalne banke (HCOB) izvestilo je da je nemački proizvodni indeks PMI pao na petomesečni minimum od 42,8 u avgustu, sa 43,2 u julu, prenosi Anadalu Agency.

Pad PMI odražava smanjen obim proizvodnje i pad zaposlenosti, što ukazuje na višak kapaciteta u fabrikama. Iako je stopa kontrakcije neznatno popustila u odnosu na prethodni mesec, ona je i dalje značajna.

Slaba potražnja dovela je do skraćenja vremena isporuke za inpute 22. uzastopni mesec. U međuvremenu, troškovi isporuke su porasli, dok su se ukupne cene inputa smanjile.

Sajrus de la Rubia (Cyrus de la Rubia), glavni ekonomista u HCOB, prokomentarisao je ovu situaciju.

„Uobičajeno, tokom poslednjih 30 godina, industrija je uspela da se oporavi u roku od najviše 20 meseci nakon što je počela recesija. Ovaj put je, međutim, drugačije. Čini se da je Kina glavni faktor, koji pojačava konkurenciju sa nemačkim industrijskim kompanijama, posebno u sektoru automobilske i mašinske industrije“, rekao je De la Rubia.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.