Ekonomisti istovremeno očekuju dalji pad stope inflacije

Nemačke firme spremaju poskupljenja

EUVesti

29.7.2024 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačke firme spremaju poskupljenja Nemačke firme spremaju poskupljenja
U Nemačkoj ponovo više kompanija planira da poveća cene, prema istraživanju ekonomskog insitituta Ifo. Ekonomisti istovremeno očekuju dalji pad stope inflacije narednih meseci. Ključno... Nemačke firme spremaju poskupljenja

U Nemačkoj ponovo više kompanija planira da poveća cene, prema istraživanju ekonomskog insitituta Ifo. Ekonomisti istovremeno očekuju dalji pad stope inflacije narednih meseci.

Ključno je što se u granama privrede koje su najbliže potrošačima ređe planiraju poskupljenja, saopštio je institut u ponedeljak, prenosi DPA.

Takozvana cenovna očekivanja su se u julu povećala sa 16,1 na 17,8 poena.

To konkretno znači da je procentualni udeo firmi koje spremaju poskupljenja trenutno za 17,8 poena veći od broja kompanija koje hoće da snize cene.

Istraživanje nije obuhvatilo pitanje koliko će snažno cene da rastu ili da padaju.

U privrednim granama bliskim potrošačima je indikator pao za 1,9 na 20 poena, što je najniža vrednost za više od tri godine.

U tim kompanijama je udeo plata u ukupnim troškovima visok pa su one posebno pod lupom monetarnih vlasti, rekao je stručnjak Ifo Saša Merle (Sascha Möhrle).

Stopa inflacije je u ovom sektoru sa skoro četiri odsto među najvišim, zbog snažnog povećanja zarada, objasnio je Merle. Nasuprot tome, u maloprodaji životnih namirnica je situacija zategnutija. Veoma mnogo trgovina želi da poveća cene i indikator je sa 20,9 porastao na 55,2 poena.

U ostatku maloprodaje je indikator pak pao sa 23,3 na 22,7 poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.