Izvoz u Rusiju smanjen 9,5 odsto

Nemački spoljnotrgovinski suficit na 22,5 milijardi evra u avgustu

EUVesti

9.10.2024 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački spoljnotrgovinski suficit na 22,5 milijardi evra u avgustu Nemački spoljnotrgovinski suficit na 22,5 milijardi evra u avgustu
Spoljnotrgovinski bilans Nemačke je u avgustu ostvario suficit od 22,5 milijardi evra,  prema podacima saveznog statističkog zavoda Destatis objavljenim u sredu. Izvoz zemlje iznosio... Nemački spoljnotrgovinski suficit na 22,5 milijardi evra u avgustu

Spoljnotrgovinski bilans Nemačke je u avgustu ostvario suficit od 22,5 milijardi evra,  prema podacima saveznog statističkog zavoda Destatis objavljenim u sredu.

Izvoz zemlje iznosio je 131,9 milijardi evra, što je rast od 0,1 odsto na godišnjem nivou, a uvoz 109,4 milijarde evra, što je pad od 3,1 odsto, navodi Destatis, prenosi Anadolu Agency.

Nemačka je za mesec dana u zemlje članice Evropske unije izvezla robe u vrednosti od 72,7 milijardi evra, dok je iz ovih zemalja uvezla robe u vrednosti od 57,4 milijarde evra.

Izvoz robe u zemlje van EU u avgustu je iznosio 59,2 milijarde evra, dok je uvoz iz ovih zemalja iznosio 52 milijarde evra.

Većina nemačkog izvoza u avgustu je otišla u Sjedinjene Američke Države sa 13,5 milijardi evra, dok je Kina bila glavni izvor uvoza sa 13,2 milijarde evra.

Izvoz u Rusiju je smanjen za 9,5 odsto na 600 miliona evra u avgustu u odnosu na jul, a opao je za 11,8 odsto u poređenju sa avgustom 2023. godine, kada je izvoz u Rusiju već bio na veoma niskom nivou kao rezultat ruskog rata protiv Ukrajine.

Uvoz iz Rusije je opao za 29,1 odsto na 100 miliona evra u avgustu u odnosu na jul, i bio je manji za 41,4 odsto u poređenju sa avgustom 2023.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.