radovi bi trebalo da počnu za tri godine

Nemci ulažu 500 miliona evra u gradnju vetroparka u Severnoj Makedoniji

BiznisEkologijaInfrastrukturaRegionU fokusuVesti

12.10.2021 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemci ulažu 500 miliona evra u gradnju vetroparka u Severnoj Makedoniji Nemci ulažu 500 miliona evra u gradnju vetroparka u Severnoj Makedoniji
Nemačka kompanija VPD uložiće 500 miliona evra u izgradnju vetroparka snage 400 megavata (MW) u Severnoj Makedoniji, saopštio je u utorak makedonski premijer Zoran... Nemci ulažu 500 miliona evra u gradnju vetroparka u Severnoj Makedoniji

Nemačka kompanija VPD uložiće 500 miliona evra u izgradnju vetroparka snage 400 megavata (MW) u Severnoj Makedoniji, saopštio je u utorak makedonski premijer Zoran Zaev.

„Ovo je najveća direktna grinfild investicija u ekonomiji Severne Makedonije od proglašenja nezavisnosti“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima VPD-a i nemačke ambasade u Skoplju, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Vetropark „Virovi“, koji je vlada proglasila strateškim projektom, pomoći će tranziciju zemlje sa proizvodnje električne energije bazirane uglavnom na uglju na zelene resurse, naveo je premijer, dodajući da će proizvodnja 400 MW struje iz energije vetra približiti zemlju cilju od 700 MW zelene energije, koji je postavila vlada.

Izgradnja bi trebalo da počne za tri godine i da bude završena za šest godina, pri čemu je strateško partnerstvo sa VPD-om dogovoreno na 45 godina.

Procenjena godišnja proizvodnja iznosiće 1.335,95 gigavat sati, dok se godišnje smanjenje emisije CO2 procenjuje na 310.000 tona, naveli su zvaničnici.

Vetropark, koji će imati 69 turbina, gradiće se u tri faze na tri lokacije, a snabdevaće strujom oko 290.000 domaćinstava.

Vlada neće subvencionisati projekat, osim što će pomoći VPD-u da bez odlaganja dobije sve potrebne dozvole.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...