NEOBIČAN TREND NA NEOBIČNOM TRŽIŠTU Povećala se prodaja internet domena sa koronom u nazivu

AnalizaHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

17.11.2020 13:03 Autor: Marko Miladinović 1

NEOBIČAN TREND NA NEOBIČNOM TRŽIŠTU Povećala se prodaja internet domena sa koronom u nazivu NEOBIČAN TREND NA NEOBIČNOM TRŽIŠTU Povećala se prodaja internet domena sa koronom u nazivu
Od kada je proglašena pandemija i uvedene razičite bezbednosne vanredne mere svedoci smo laganog, ali sigurnog potonuća gotovo svih svetskih ekonomija, usled smanjenja trgovanja... NEOBIČAN TREND NA NEOBIČNOM TRŽIŠTU Povećala se prodaja internet domena sa koronom u nazivu

Od kada je proglašena pandemija i uvedene razičite bezbednosne vanredne mere svedoci smo laganog, ali sigurnog potonuća gotovo svih svetskih ekonomija, usled smanjenja trgovanja na najvažnijim industrijskim tržištima.

Kao pandemijski dobitnici izdvojila su se ona tržišta čije poslovanje zavisi od bogate online ponude.

Zato su, na prvom mestu, profitirale tehnološke kompanije, kao što su Amazon, Skype, Zoom, Facebook, Google, Alibaba…

Međutim, u ovom periodu takođe se dogodio uspon jednog tržišta bez koga, u suštini, ne bi ni bilo globalne online ponude.  Reč je o tržištu internet domena.

Naime, ono je već nekoliko godina unazad zašlo u relativno mirnu fazu, pre svega zahvaljujući saturaciji koja je postignuta nakon „Dot-com“ tržišnog mehura na prelasku između dva milenijuma, kao i uspešno sprovedenoj dodeli međunarodnih domena najvišeg nivoa TLD (top level domain) i uspostavljanju standardizovane regulacije trgovine nazivima internet domena širom sveta.

Prethodnih meseci, ipak, došlo je do rasta svetskog tržišta internet domenima direktno uzrokovanog krizom oko korona virusa.

Programer
Foto: Pixabay.com

Zlata vredna „corona“ u nazivu domena

Već na početku 2020. godine primetan je bio rast interesovanja za domene koji su u nazivu direktno asocirali na aktuelnu epidemiju korona virusa.

Kako piše Dušan Stojičević na sajtu Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), jedna od najvećih međunarodnih domenskih kompanija Afilias u prvih pet meseci ove godine registrovala je više od 5.000 naziva u .info domenskom prostoru koji imaju neku kombinaciju imena u vezi sa pandemijom (covid, virus, corona…). Oko 10 procenata svih naziva domena koji su registrovani pružali su lokalne informacije o korona virusu (CoronaVirusHaiti.info, CovidPH.info …).

Kada je proglašena pandemija, samo u jednoj nedelji registrovano je više od 6.000 naziva nacionalnih domena u vezi sa korona virusom. Od tog broja, čak trećina novih sajtova podignutih na nekom od ovih naziva domena, kreirana je sa malicioznim namerama, odnosno u svrhu nekakve prevarne radnje, izvestila je tada softverska kuća CheckPoint.

Kada su u pitanju svi internet domeni, tempo rasta registrovanja novih naziva domena sa terminima koji imaju veze sa epidemijom zlokobnog virusa iznosio je oko 4.000 naziva po danu u prvih nekoliko nedelja po proglašenju pandemije.

Evropski registar internet domena (EURid), je još u aprilu bio prinuđen da donese specijalne mere provere novoregistrovanih „korona-domena“.

Samo do aprila, od 3.489 novih .eu naziva domena povezanih sa novim virusom, njih 1.709 bilo je suspendovano. A u periodu od aprila do oktobra, od 4.656 novih „korona-domena“, evropski registar je utvrdio da je 24,6 odsto njih na neki način kompromitovano.

Što se tiče srpskog tržišta, prema podacima kojima raspolaže RNIDS u prvih nekoliko meseci ove godine registrovano je samo tridesetak naziva domena izniklih iz ovog neobičnog trenda.  

Evropsko tržište, doduše, raslo je i nezavisno od „korona-domena“, iako moguće posledično povezano sa ekspanzijom digitalnog poslovanja usled novonastale situacije.

U odnosu na ukupan broj novoregistrovanih naziva domena u Evropi zapravo je jako mali broj njih povezan sa koronom kod evropskih domena najvišeg nivoa sa nacionalnim kodom (ccTLD).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...