Prema podacima Ministarstva rada SAD

Neočekivani pad broja Amerikanaca koji su podneli naknadu za nezaposlene

SvetVesti

17.10.2024 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Neočekivani pad broja Amerikanaca koji su podneli naknadu za nezaposlene Neočekivani pad broja Amerikanaca koji su podneli naknadu za nezaposlene
Broj Amerikanaca koji podnose nove zahteve za naknadu za nezaposlene neočekivano je opao prošle nedelje, ali bi mogao ostati povišen u bliskom periodu zbog... Neočekivani pad broja Amerikanaca koji su podneli naknadu za nezaposlene

Broj Amerikanaca koji podnose nove zahteve za naknadu za nezaposlene neočekivano je opao prošle nedelje, ali bi mogao ostati povišen u bliskom periodu zbog posledica uragana Helen i Milton, što otežava sagledavanje stanja na tržištu rada.

Početni zahtevi za državne beneficije za nezaposlene pali su za 19.000 prošle nedelje, na sezonski prilagođenih 241.000 za nedelju koja se završila 12. oktobra, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo rada SAD. Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters predviđali su 260.000 zahteva za poslednju nedelju.

Zahtevi su prethodne nedelje porasli na najviši nivo u više od godinu dana, što se pripisuje uraganu Helen, koji je krajem septembra opustošio Floridu i velike delove jugoistoka SAD. Pad broja prijava zbog Helene verovatno će biti nadoknađen očekivanim povećanjem zahteva usled uragana Milton, koji je pogodio Floridu nekoliko nedelja kasnije.

Štrajk oko 33.000 radnika u kompaniji Boeing, koji traje već mesec dana, takođe zamagljuje situaciju na tržištu rada. Boeing se suočavao s različitim problemima i pre štrajka sindikalnih radnika na Zapadnoj obali, a prošle nedelje je najavio 17.000 otkaza.

Izveštaj o zahtevima za naknadu za nezaposlene pokriva period u kojem je vlada anketirala poslodavce za komponentu zapošljavanja u oktobru. Ekonomisti očekuju da Federalne rezerve neće previše pažnje pridavati ovom izveštaju kada budu održale sastanak početkom novembra na kojem će razmatrati novo sniženje kamatnih stopa.

Broj nezaposlenih opao je u septembru na 4,1 odsto sa 4,2 odsto u avgustu. Američka centralna banka prošlog meseca smanjila je referentnu kamatnu stopu za neuobičajeno velikih 50 baznih poena (0,5 procenata) ističući sve veće rizike za tržište rada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.