Ekonomski oporavak u drugom kvartalu

Neočekivani skok nemačkih industrijskih porudžbina u martu

EUVesti

6.5.2021 11:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Neočekivani skok nemačkih industrijskih porudžbina u martu Neočekivani skok nemačkih industrijskih porudžbina u martu
Snažna domaća tražnja za robom široke potrošnje dovela je do većeg skoka nemačkih industrijskih porudžbina u martu od očekivanog, što nagoveštava da će proizvođači... Neočekivani skok nemačkih industrijskih porudžbina u martu

Snažna domaća tražnja za robom široke potrošnje dovela je do većeg skoka nemačkih industrijskih porudžbina u martu od očekivanog, što nagoveštava da će proizvođači u najvećoj evropskoj privredi podržati ekonomski oporavak u drugom kvartalu.

Prema sezonski prilagođenim podacima Saveznog zavoda za statistiku Nemačke – Destatis, porudžbine industrijske robe su skočile na mesečnom nivou za tri odsto, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

Pokazatelji o industrijskim narudžbinama u februaru i januaru su revidirani naviše, na 1,4 odsto, odnosno na 0,8 odsto, respektivno.

Domaće porudžbine su u martu porasle za 4,9 odsto u odnosu na februar, dok su inostrane povećane za 1,6 odsto.

Posmatrano po delatnostima, rast porudžbina je bio vođen snažnom potražnjom za robom široke potrošnje koja je skočila za 8,5 odsto, objavilo je Ministarstvo ekonomije. Porudžbine repromaterijala su porasle za 2,8, a kapitalnih proizvoda za 2,5 odsto.

Naročito visok nivo porudžbina je zabeležen u sektoru mašinstva, u proizvodnji opreme za obradu podataka i elektronskih i optičkih proizvoda.

Promet u industriji je u martu realno porastao za dva odsto na mesečnom nivou, prema kalendarski prilagođenim podacima, što je znak da proizvođači delimično prevazilaze problem „uskih grla“ u snabdevanju poluprovodnicima i drugim industrijskim komponentama, saopštio je Destatis.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...